Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται σήμερα να συζητήσουν σχετικά με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την αντιστάθμιση κινδύνων, καθώς η προθεσμία που είχε θέσει η ίδια η ΕΕ για την υιοθέτηση της λεγόμενης συμφωνίας Βασιλεία III για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων, το καλοκαίρι, πλησιάζει.

Η ΕΕ είχε υιοθετήσει τους νέους διεθνείς κανόνες το Νοέμβριο του 2010, παράλληλα με άλλες χώρες της Ομάδας των 20 (G20), στο πλαίσιο των προσπαθειών για την πρόληψη μελλοντικών κρίσεων λόγω των τραπεζών και για να μειωθεί η ανάγκη διάσωσης, δηλαδή κρατικού έκτακτου δανεισμού, τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Οι νέοι κανόνες για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να εφαρμοστούν σταδιακά αρχής γενομένης το 2013.

Στο επίκεντρο των νέων κανόνων είναι η απαίτηση προς τις τράπεζες να κρατούν περισσότερο κεφάλαιο για να μπορούν να αντιμετωπίζουν με καλύτερο τρόπο οικονομικές κρίσεις και υφέσεις.

Ένα ζήτημα είναι ότι χώρες όπως η Βρετανία και η Σουηδία πιέζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μπορούν να επιβάλλουν μονομερώς κανονισμούς για ακόμα υψηλότερη τραπεζική κεφαλαιοποίηση, εάν επιθυμούν να το κάνουν.

Όμως οι επικριτές αυτής της προσέγγισης εκφράζουν την ανησυχία ότι εάν οι απαιτήσεις είναι υπερβολικά υψηλές, αυτό θα μειώσει την προσφορά πιστώσεων και άρα την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Είτε θα έχουμε ισχυρές τράπεζες, ή οι φορολογούμενοι θα αναλαμβάνουν τους κινδύνους. Προτιμώ να έχουμε ισχυρή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών”, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ. Αναζητούμε μια λύση σήμερα, αλλά υπάρχει ορισμένη πρόοδος που πρέπει ακόμη να γίνει».

«Οι διενέξεις δεν είναι τόσο μεγάλες. Αλλά οι λεπτομέρειες είναι περίπλοκες», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.