Νέες πτυχές για το κοντινό μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ δίνει έκθεση δεξαμενής σκέψης των Βρυξελλών, έναν μήνα πριν από την κρίσιμη Σύνολο Κορυφής του Σεπτέμβρη.

Προβλέπεται μόνιμη παροχή ρευστότητας, αλλά και εντολές για αύξηση σε έμμεσους και άμεσους φόρους, «Μνημόνιο για όλους», σκληρή λιτότητα και στο βάθος ελεγχόμενη πτώχευση, χωρίς αλλαγή Συνθήκης.

Με την Ελλάδα να παίζει για μια ακόμη φορά τον ρόλο καταλύτη στις κοινοτικές εξελίξεις, το λεγόμενο «ελληνικό πείραμα» προσγειώνει τους κοινοτικούς ιθύνοντες που ετοιμάζουν τις λεπτομέρειες της οικονομικής διακυβέρνησης.

Στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και άλλες πρωτεύουσες, οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα αποδεικνύουν πως οι κανόνες του Σύμφωνου Σταθερότητας ούτε ήταν ποτέ αρκετά σκληροί, ούτε εφαρμόστηκαν ποτέ με τη δέουσα αυστηρότητα.

Ως συνταγή εξόδου από τη δημοσιονομική κρίση και τα συμπαρομαρτούντα της, οι Γερμανοί -οι οποίοι, ως συνήθως κατευθύνουν, τις εξελίξεις- και η Κομισιόν, με τη φωνή μιας γνωστής δεξαμενής σκέψης των Βρυξελλών, καταρτίζουν ένα συνολικό πλάνο που περιλαμβάνει δημοσιονομικούς κανόνες, μόνιμο μηχανισμό διάγνωσης και σχέδιο τακτικής χρεοκοπίας για τα κράτη της ζώνης του ευρώ.

Ουσιαστικά, προτείνεται ότι το γνωστό -πλην αυστηροποιημένο- Σύμφωνο Σταθερότητας θα πλαισιωθεί από ένα Σύμφωνο Ευρωπαϊκής Σταθερότητας και ένα Σύμφωνο για την Τακτική Κρατική Πτώχευση.

Την πρόταση για τα τρία Σύμφωνα φέρνει στο προσκήνιο η έγκυρη και αποδεδειγμένα προφητική δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών CEPS, που σε αυτή τη φάση θεωρεί ότι το ευρώ παραμένει σε κίνδυνο.

Πηγή: Realnews