Οι κινήσεις που μειώνουν το φόρο στα εισοδήματα από ακίνητα

Ποιες εκπτώσεις ισχύουν


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:31
26/02/2018
Οι κινήσεις που μειώνουν το φόρο στα εισοδήματα από ακίνητα
2
loading

Οι φόροι πνίγουν τους φορολογούμενους που κάθε χρόνο  καλούνται να πληρώσουν στην Εφορία φόρους που φθάνουν μέχρι και τέσσερα ενοίκια από αυτά που εισπράττουν. Ο φορολογικός κλοιός δεν περιορίζεται μόνο στο φόρο που επιβάλλεται στο εισόδημα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την εκμίσθωση του ακινήτου τους με συντελεστές από 15% έως 45%.

Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθεί και ο ΕΝΦΙΑ, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ στην περίπτωση που η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Οσοι δεν έχουν εισπράξει ενοίκια μπορούν να γλιτώσουν από το φόρο εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες έχουν τρόπο να περιορίσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Η λύση βρίσκεται στις δαπάνες επισκευής του ακινήτου.

Όσοι πραγματοποίησαν το 2017 δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή είχαν άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αναγνωρίζεται και φέτος, αυτόματα κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, έκπτωση 5% επί του ακαθάριστου εισοδήματος από εκμισθώσεις ακινήτων ως συνολικό ποσό ετησίων δαπανών.

Η έκπτωση εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το είδος και τη χρήση αυτών και υπολογίζεται αυτόματα επί του δηλωθέντος ακαθάριστου εισοδήματος, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, οπότε για την κατοχύρωση δεν απαιτείται η συμπλήρωση κάποιου ποσού στη φορολογική δήλωση ούτε η συγκέντρωση των σχετικών δικαιολογητικών.

Αποζημίωση στον ενοικιαστή

Επίσης όσοι εκμισθώνουν επαγγελματικούς χώρους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από το ακαθάριστο εισόδημα εκμίσθωσης επαγγελματικής στέγης εκπίπτει το ποσό της αποζημίωσης που έχει καταβάλει ο ιδιοκτήτης στον ενοικιαστή για την πρόωρη λύση της επαγγελματικής μίσθωσης.

Για την απόδειξη του ποσού της αποζημίωσης που καταβάλλει, βάσει νόμου, ο εκμισθωτής στο μισθωτή για τη λύση της μισθωτικής σχέσης ακινήτου, απαιτείται ο ιδιοκτήτης να έχει κρατήσει τη σχετική απόδειξη καταβολής της αποζημίωσης, την οποία οφείλει να έχει εκδώσει ο ενοικιαστής.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Στις βραχυχρονιες μισθωσεις

    Στις βραχυχρονιες μισθωσεις κυριως σε ξενους,πρεπει να εισαι με το χερι στητσεπη και να πληρωνεις για προμηθεια κλινοσκεπασματων,καθαρισμο τους,καθαριστρια καθε φορα που αλλαζει ο ενοικιαστης,αποκατασταση ζημιων κλπ κλπ.Το 5% αν ισχυει για την περιπτωση,ειναι ψιχουλα.Και ερχεται το κρατος νταβατζης και σου λεει ριξε απο 15 εως 45% φορο χωρις να συμμετεχει με ουτε ευρω στα εξοδα.

  2. avatar Jqmes b.

    Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κ στο συμπληρωματικό δεν υπάρχει.Αν ένα 5% μειωθεί από το εισόδημα,πχ 20.000 ευρώ, είναι 1000 ευρώ.δλδ θα φορολογηθεί για 19.000 ψίχουλα στο φόρο εισοδήματος θα γλιτώσει 350 ευρώ.. . ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει