Επιστολή στον αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου απέστειλε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Αποσταγμάτων και Οινοπνευματωδών Ποτών (ΣΕΑΟΠ) ζητώντας να αποκατασταθούν οι αδικίες που υφίστανται οι επιχειρήσεις ποτοποιίας κατά την περαίωση των φορολογικών τους υποθέσεων.

Με την ευκαιρία της σύνταξης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ο ΣΕΑΟΠ ζητεί διόρθωση των ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις του κλάδου, έτσι ώστε ο υπολογισμός του ποσού καταβολής να γίνεται επί της πραγματικής αξίας των πωληθέντων προϊόντων.

Ο νόμος 3888/2010 για την περαίωση λαμβάνει ως βάση υπολογισμού τα ακαθάριστα έσοδα. Οι περισσότερες ποτοποιίες, ειδικά οι μικρομεσαίες απεικονίζουν στον κωδικό αυτό τις πωλήσεις μαζί με το Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και το ΕΤΕΕΠΑΑ (αυτό υπολογίζεται ως ποσοστό επί του ΕΦΚ), είτε είναι φορολογικές αποθήκες είτε λειτουργούν με το καθεστώς της τρίμηνης αναστολής του ΕΦΚ.

Σύμφωνα με τον ΣΕΑΟΠ ο ΕΦΚ και ΕΤΕΕΠΑΑ δεν είναι συνάρτηση των πωλήσεων. Είναι αυτοτελής έμμεσος φόρος (επιρριπτόμενος φόρος) ο οποίος εισπράττεται από τις ποτοποιίες και αποδίδεται στο Τελωνείο, μαζί με τον ΦΠΑ. Μόνο δε οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές διαχωρίζουν στα ακαθάριστα έσοδα τις πραγματικές πωλήσεις προϊόντων από τον ΕΦΚ και ΕΤΕΕΠΑΑ.

«Δεν είναι ηθικό ούτε δίκαιο ούτε και προάγει την φορολογική συνείδηση, είναι δε τελείως αντίθετο σε κάθε έννοια ισονομίας και ισοπολιτείας, σε άλλες επιχειρήσεις και μάλιστα στις πολύ μεγάλες και πολυεθνικές να εφαρμόζεται σωστά ο υπολογισμός της περαίωσης, στις πραγματικές πωλήσεις τους ενώ, οι μικρομεσαίες ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις να «εξουθενώνονται» επιβάλλοντάς τους πολλαπλάσια ποσά, επειδή ο υπολογισμός της περαίωσης βασίζεται σε μη πραγματικά ακαθάριστα έσοδα (εμπεριέχεται ο ΕΦΚ)», αναφέρει ο Σύνδεσμος σε επιστολή που απηύθυνε προς τον κ. Οικονομου.