Τα πρόστιμα για όσους πληρώνουν μετρητά για αγορές άνω των 500 ευρώ

Τι προβλέπει εγκύκλιος της ΑΑΔΕ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:20
15/02/2018
Τα πρόστιμα για όσους πληρώνουν μετρητά για αγορές άνω των 500 ευρώ
22
loading

Τον κατάλογο των προστίμων που επιβάλλονται σε γιατρούς και φροντιστήρια, αλλά και στις περιπτώσεις «πειραγμένων» ταμειακών μηχανών κοινοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μετά τις μεταβολές στις διατάξεις νόμων την τελευταία διετία. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 ευρώ και φτάνουν ακόμα και τα 20.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι:

 • Σε πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, η μη έκδοση, η ανακριβής έκδοση ή η λήψη ανακριβών φορολογικών στοιχείων, οι οποίες διαπράττονται μετά την 7η Ιουνίου 2017 και μετά επιβάλλεται πρόστιμο 500 ή 1000 ευρώ ανάλογα εάν τηρούνται απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία αντίστοιχα, ανά φορολογικό έλεγχο, ανεξαρτήτως του πλήθους και της αξίας των στοιχείων.
 • Για παραβάσεις που αφορούν τη διακίνηση αποθεμάτων χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης (δελτίο αποστολής, συνοδευτικό στοιχείο διακίνησης αποθεμάτων, έγγραφο διακίνησης μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων, συγκεντρωτικό δελτίο διακίνησης, κλπ), οι οποίες διαπράττονται από 7.6.2017 και μετά, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ή 1.000 ευρώ ανάλογα με το εάν τηρούνται απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία, ανά φορολογικό έλεγχο, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών. Διακίνηση αποθεμάτων χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης, συνιστά ακόμη και η μη αναγραφή στο στοιχείο διακίνησης του συνόλου των διακινούμενων ειδών αποθεμάτων καθώς και η μη αναγραφή της συνολικής ποσότητας για κάθε είδος.
 • Στην περίπτωση αγοράς υπηρεσιών ή προϊόντων αξίας άνω των 500 ευρώ, αν η πληρωμή γίνει με χρήμα σε φυσική μορφή και όχι «πλαστικό» επιβάλλεται στον αγοραστή πρόστιμο 100 ευρώ ανά παράβαση. Για την εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων , ως μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις, θεωρείται η μη εξόφληση, από τον λήπτη (ιδιώτη- αγοραστή) των αγαθών ή των υπηρεσιών, φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 500 ευρώ και άνω, με τη χρήση «μέσων πληρωμής με κάρτα» (όπως πιστωτικής, χρεωστικής, προπληρωμένης, κλπ) ή άλλων «ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής» (όπως τραπεζικό έμβασμα, μέσω λογαριασμού πληρωμών, κλπ).
 • Για παραβάσεις που αφορούν την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στην λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες αποφάσεις περί τεχνικών προδιαγραφών καθώς και τις σχετικές αποφάσεις της αρμόδιας Επιτροπής καταλληλότητας ΦΗΜ, οι οποίες διαπιστώνονται από 1.1.2016 και εφεξής, ανεξαρτήτως του χρόνου διάπραξης αυτών, επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, πρόστιμο:

α) πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι ο χρήστης ή ο κάτοχος ΦΗΜ

β) δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση μεταπώλησης ή τεχνικής υποστήριξης που έχει εξουσιοδοτηθεί για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής ΦΗΜ

γ) είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει, από την αρμόδια Επιτροπή, έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware).

 • Για παραβάσεις που αφορούν την έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης χωρίς τη χρησιμοποίηση εγκεκριμένου φορολογικού μηχανισμού, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες αποφάσεις περί τεχνικών προδιαγραφών ΦΗΜ, καθώς και την έκδοση από μη εγκεκριμένο φορολογικό μηχανισμό, οι οποίες διαπιστώνονται από 1.1.2016 και εφεξής, ανεξαρτήτως του χρόνου διάπραξης αυτών, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, ανεξαρτήτως πλήθους αυτών.
 • Για παραβάσεις που αφορούν την έκδοση δελτίων και αποδείξεων από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Εισροών - Εκροών, χωρίς τη χρήση εγκεκριμένου μοντέλου μηχανισμού σήμανσης, οι οποίες διαπιστώνονται από 1.1.2016 και εφεξής, ανεξαρτήτως του χρόνου διάπραξης αυτών, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, ανεξαρτήτως πλήθους αυτών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar Βορινος

  Κάτι που ίσως δεν γνωρίζουν αρκετοί....,αν πληρωθεί ένας λογαριασμός πχ 50€ σε μια ταβέρνα πεμπτη βράδυ,ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να τα πάρει Δευτέρα μεσημέρι....,γιατι άραγε;;;;

 2. avatar Ελενη Ζ.

  " Στην περίπτωση αγοράς υπηρεσιών ή προϊόντων αξίας άνω των 500 ευρώ, αν η πληρωμή γίνει με χρήμα σε φυσική μορφή και όχι «πλαστικό» επιβάλλεται στον αγοραστή πρόστιμο 100 ευρώ ανά παράβαση " Πως θα το πιστοποιησουν ? Θα ειναι παροντες στη συναλλαγη ?

 3. avatar Κώστας 75

  Ακουγαμε για αριστερους απο τους παλιοτερους και νομιχσμε οτι τα παραλενε. Τωρα είδαμε τι [...] απατριδες ειναι...

  1. avatar lefteris athens

   Φίλε οι κουμουνιστες ήταν και είναι απλά προδότες και εάν θέλουν ας μας πούνε μια κουμουνιστικη χώρα που δεν πεινάει ο λαός

 4. avatar ΙΕΡΟΦΑΝΤΙΣ 2018

  δικτατορια των τραπεζων που ανακεφαλοποιηθηκαν δυο φορες απο τους φορολογουμενους,γιατι ειναι ακομη στα χερια ιδιωτων; μιλαμε για κανονικη καταληστευση του ελληνικου λαου απο τους γνωστους μεγαλομετοχους, και με αριστερη κυβερνηση, βεβαια αυτοι ειναι οι κυριοι χρηματοδοτες των κομματων, απαιτουν δε να γυρισουν τα χρηματα στις τραπεζες με 0% επιτοκιο καταθεσεων και με πιθανο κουρεμα, τελικα δν ειναι στραβος ο γυαλος.

 5. avatar Χαρης αγρινιου

  Δυστυχώς παιδιά το πάρτι τελείωσε.Επυκρατει ο νόμος του ισχυρού τώρα άστα παπάς δεμένος γράφει και ξεγράφει

 6. avatar Ασε…

  Ασε τα σάπια pamponhre ... κανένα ποσοστό κατά την πληρωμή φόρου σε οποιαδήποτε τράπεζα δεν παίρνει πλέον η τράπεζα .. η τράπεζα είναι ο διαμεσολαβητής για να 'σκανάρονται' οι συναλλαγές .. καλά κάνουν... ολα τα κράτη με οργάνωση και ανάπτυξη έτσι γίνετε ... το αρχιλαμόγιο ο 'Ελληνάρας' πάντα στην 'απέξω' ήταν μόνο πώς θα κλέψει και πώς θα ρουφιανέψει το διπλανό του ήταν .. τώρα που τον 'μαντρώνουν' τσινάει ... για μένα πολύ άργησαν ας τα κάνανε αυτα πρίν 20 χρόνια και τώρα δεν θα είχαμε μνημόνια ... για μένα υποχρεωτικά όλες οι συνναλλαγές εταιριών και μή ηλεκτρονικά και μέσω τραπέζης και τότε θα δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος ...

  1. avatar ΘΟΥ-ΒΟΥ-ΞΟΥ

   Ασε Ρε...Προ, ολων αυτων των σοσιαλοπροοδευτκων κυβερνησεων και μεχρι σημερα, δεν θυμαμαι να υπηρχαν μνημονια, καπιταλ-κοντρολ , ανεργια, εξαθλιωση, απολυσεις, και αυτοκτονιες.Θα σου μαθω λοιπον καποια πραγματα τα οποια μπορει να αγνοεις. Καποτε!!!! την παλια καλη εποχη που αγνοεις, ο καθε φουκαρας εργαζομενος ,ο πατερας μου ,ο πατερας σου, και καθε αλλος, που εκανε οικονομια ,αποταμιευση οπως λεγοτανε τοτε, αγνωστη λεξη σημερα!!! εχτιζε ενα σπιτακι, και πολλες φορες εβαζαν οπως ελεγαν γραμματια. Μια συναλαγη δηλ. μεταξυ αυτου και ενος εργολαβου, οχι ΚΟΥΜΠΑΡΟΥ-ΥΠΕΡΕΡΓΟΛΑΒΟΥ οπως γινεται σημερα .Που το κακο? Ηλθε λοιπον το κρατος-ελεγκτης και κατηργησε τον τροπο αυτο. Νομιζεις οτι το εκανε για το καλο σου? Ασε Ρεε!!! Πως αλλιως θα σου εβγαζε σημερα το σπιτι στην ηλεκτρονικη Δημοπρασια? Επισης, την παλια καλη εποχη,που μαλλων εσκεμενα αγνοεις!! Ο καθε φουκαρας, αγοραζε με τις οικονομιες του Μετοχες, τοτε τις ονομαζαν ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΥΣ-ΤΙΤΛΟΥΣ ,και εφεραν τα στοιχεια του αγοραστη,δηλ. μπορουσε να τις μεταπωλησει , να τις εξαγορασει, να τις μεταβιβασει,ηταν δικες του!! Που το κακο? Τοτε παλι ηλθε το κρατος-ελεγκτης με ενα προθυπουργο με ψευδονυμο ,και τις μετετρεψε σε αϋλους τιτλους, περασαν δηλ.στον ελεγχο των αλλων ΚΟΥΜΠΑΡΩΝ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ. Πως αλλιως θα εφτιαχναν τη φουσκα? για να χασεις τα λεφτα σου.Σε συνεχεια σε εχωσαν και σε ενα υπερτιμημενο νομισμα , που μονο οι ισχυρες οικονομιες μπορουσαν να αντεξουν. Εχεις ακομη λεφτα ?καπ-κοντρολ, και παραδωθηκες !!!!

  2. avatar Ιστολόγιο ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

   Λυπόμαστε που δεν το γνωρίζετε, οι τράπεζες στα γκισέ λαμβάνουν από 1 μέχρι 2,5 ευρώ για πληρωμές φόρων, ενώ μέσω του ίντερνετ ή των ΑΤΜ δεν πληρώνεται καμία προμήθεια.
   Ποιος όρισε τις ιδιωτικές τράπεζες μεσολαβητή για τις πληρωμές ιδιωτών στο δημόσιο; Ποία άλλη ιδιωτική επιχείρηση εκτός των τραπεζών, νομιμοποιείται για να ελέγχει, να παρακολουθεί και να καταγράφει τον πολίτη;
   Η κατάργηση των μετρητών είναι ο στόχος τους, ενώ παράλληλα προωθούν την χρήση τραπεζικών καρτών και ταυτόχρονα βγάζουν σε εθελούσια έξοδο τους τραπεζικούς υπαλλήλους για να μειώσουν τα καταστήματα τραπεζών.
   Ότι αφορά την φοροδιαφυγή με μεγάλα ποσά, έγινε μέσω του τραπεζικού συστήματος και δεν είναι τυχαίο ότι τα πολιτικά πρόσωπα διαθέτουν offshore τραπεζικούς λογαριασμούς, αυτοί που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στην ζωή τους.
   Η επιβολή προστίμων και η υποχρέωση μονάχα του τραπεζικού συστήματος για τις πληρωμές είναι παράνομη ενέργεια, η οποία ουσιαστικά βάλει το εθνικό μας νόμισμα, που για εμάς τώρα είναι το Ευρώ και που προστατεύεται από το Σύνταγμα της Ελλάδας.

  3. avatar Κωστας-λογικα σκςπτομενος

   Αυτό το μέτρο προφανώς δεν εφαρμόζεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το ψήφισαν απλά για να μπαίνει το χρήμα στην τράπεζα. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι τα λεφτά οι ιδιώτες δεν τα βάζουν στην τράπεζα γιατί υπάρχουν ακόμη Κάπιταλ κοντρόλ και δεν είναι σίγουρο ότι τελείωσε ο εφιάλτης των προηγούμενων ετών. Σκέψου μόνο ότι για να βρούνε την παράβαση θα υπάρχει παραστατικό. Άρα κόπηκε απόδειξη δηλαδή θα πληρωθεί ο φόρος και το ΦΠΑ. Απλά θέλουν να γίνονται οι πληρωμές χωρίς πραγματικό χρήμα, μόνο με λογιστικές εγγραφές. Αυτό και μόνο μας κάνει λίγο πιο πονηρούς. Μάλλον κάποιο πρόβλημα υπάρχει πάλι. Σκέψου το και μην βλέπεις εχθρούς τους γύρω σου. Δεν είναι. Σαν εσένα προσπαθούν και αυτοί να επιβιώσουν.

   1. avatar Άσε

    Κώστα μου .. Θάνος επίσης λογικά σκεπτόμενος μέσα στην παράνοια που ζούμε .. απαντάω μόνο και μόνο επειδή από τα γραφόμενά σου καταλαβαίνω ότι μιλάω με άτομο με μυαλό μέσα στο κεφάλι του και όχι πίτουρο .. δέν βλέπω εχθρούς δίπλα μου ούτε φαντάσματα που σκέφτονται μονίμως πώς να με κλέψουν ... αντιθέτως βλέπω πλαστά παραστατικά .. βλέπω pos που δέν συνδέονται πουθενά .. βλέπω pos που ολοκληρώνουν την συναλλαγή σε τράπεζα με έδρα τον πλανήτη "αλφα Κενταύρου" .. βλέπω ιατρούς , υδραβλικούς , επιχειρήσεις "φαντάσματα" και άλλους σε ένα κατάλογο χωρίς τέλος που δεν έκοβαν ( πρό μνημονίων .. ) αλλά ούτε και τώρα ούτε μία απόδειξη και ο ΦΠΑ .. πάει ... που λέει και Τόνι Σφίνος στη διαφήμιση του 11880 ... αυτοί λοιπόν Κώστα δέν είναι αυτοί που προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτή την σκληρή πραγματικότητα .. είναι αυτοί που ζούσαν μία ζωή ολόκληρη παρασιτικά πάω σε όλους τους υπόλοιπους που τώρα οι επιχειρήσεις τους είναι λίγο πρίν το λουκέτο ... δέν είναι φαντασιώσεις αυτά ... ούτε μιλάει αλλά ούτε και σκέφτεται κανείς εχθρικά .. τέλος για όποιο λόγο και να το κάνουν γιατί να είναι ντέ και καλά αρνητικό ... και ίσως βοηθήσει και στην καταπολέμηση φοροδιαφυγής που αυξάνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου ... και σκέψου επίσης ότι όλοι αυτοί "καλοί " συναλλάσονται μακριά απο τα γκισέ των τραπεζών .. γιατί άραγε ;;

    1. avatar ΟΡΦΕΑΣ HOT

     Ασε Ρε [...]!!! Θες και τα λες 'η σου φευγουνε?. Η φοροδιαφυγη συντελειται απο δυο, απ'αυτον που πουλαει και αυτον που εξυπηρετειτε. Οταν ρωτουσες και σου απαντουσαν, οτι η τιμη του προϊοντος ειναι αυτη, και με Φ.Π.Α αλλη, γιατι ελεγες ? χωρις αποδειξη!! Το Φ.Π.Α Λοιπον ,εσυ το εκλεβες.! Ο εμπορος, ο ιατρος και ολοι οι αλλοι που αναφερεις, απ' τη στιγμη που κοψουν αποδειξη, αποδιδουν και το Φ.Π,Α. Μπορουσες λοιπον να τους καταγγειλεις, ποιος σου ειπε οτι απαγορευεται?. Καποιος θου-βου- ξου, σου γραφει κατι! διαβασετο , ισως καταλαβεις!.Θα στο πω λοιπον και εγω με αλλα λογια .Η νεα πολιτικη και πολιτικοι των τελευταιων ετων, αυτης της χωρας, γραφουν εις βαρος σου , και οτι εχει νομοθετηθει μεχρι τωρα ,αφορα εσενα και μονο εσενα ,η' μηπως νομιζεις οτι τη ΒΟΥΛΗ, απαρτιζεται απο ασπριτζιδες, εργατες καθαριοτητας η' λοιπους υπαλληλισκους? αυτοι ηταν και θα ειναι παντα φτωχοι!! Γνωριζεις πολυ καλα λοιπον ποιοι ειναι αυτοι που εχουν τα λεφτα τους εξω? τους οποιους και ψηφιζεις. Ας φερουν λοιπον στη χωρα τους, τα νομιμα η' μη χρηματα που φυγαδευσαν στο εξωτερικο, αφου προηγουμενα κατονομασουν ποιοι εξ' αυτων ειναι οι κλεφτες. Τοτε και μονο τοτε το καθε μετρο θα ειναι εντιμο και αποδεκτο. Διαφορετικα, θα πληρωνουμε παντα εμεις το μαρμαρο, και οτι γραφεις εσυ, θα ειναι για να περναει η ωρα σου, εκτος και αν εισαι βαλτος!!! Σου υπενθυμιζω οτι, αυτος που εξαπατα την κοινη γνωμη, η΄αντιστεκεται στο κοινο συμφερον, τον χαρακτηριζουν ΔΟΣΙΛΟΓΟ.

 7. avatar СТАЛИН

  Στην Ιαπωνία πληρώνουν άπαντες με μετρητά στις καθημερινές συναλλαγές.Είναι πίσω τεχνολογικά άραγε?

 8. avatar Στυλιανός Παττακός®

  οτι δεν λυνεται κοβεται,
  ΣΠΑΘΙ

 9. avatar @@@@@@@λεπου

  ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΦΠΑ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΑΡΜΙΤΑ ΤΟ ΦΠΑ ΣΤΗ ΤΣΕΠΗ;;;;;

  1. avatar Αντώνης Νικολαου

   Φίλε κάνεις λάθος. Δεν κατάλαβες τι λέει το άρθρο. Λέει ότι οι συναλλαγές πάνω από 500 ευρώ να γίνονται μέσω τράπεζας. Τι σχέση έχει αυτό με αυτό που λες. Αφού θα κοπεί το παραστατικό θα πληρωθεί ο φόρος και το ΦΠΑ. Απλά θέλουν να γίνεται μέσω τράπεζας για να φύγουν τα λεφτά από τα στρωματα. Για να καταλάβεις, αν θέλεις να αγοράσεις κάτι που κάνει 1500 ευρώ θα καταθέσεις πρώτα τα λεφτά στην τράπεζα. Η τράπεζα θα στείλει σήμα ότι εσύ έχεις 1500 ευρώ και θα δούμε αν είναι λογικό να έχεις τόσα λεφτά και μετά ο έμπορος δεν θα μπορει να τα σηκώσει γιατί υπάρχει το οριο ανάληψης. Απλό ειναι

 10. avatar Ο Μεσημερας

  Πληρωστε φορους χαρατσια και οτιδηποτε αλλο για να παιρνει την συνταξη του ο Βενιζελος και ο Παγκαλος!

 11. avatar πρέπει

  να δουλεύουμε δύο μήνες χωρίς να ξοδέψουμε ούτε ένα λεπτό για να μαζέψουμε 500 €.
  Όσο για τους συνταξιούχους σε λίγο η κηδεία τους θα γίνεται με δημόσια δαπάνη γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα έξοδα.

 12. avatar CORVUS_CORAX

  Ολο μπουρδες, για να καλυψουν τις δικες τους λαμογιες.

 13. avatar innotrading

  τα πρόστιμα τα πληρώνουμε με μετρητά ή κάρτα?

 14. avatar Pamponhros

  Υποχρεώνουν τον κόσμο να τα πληρώνουν μέσω τράπεζας, μάλιστα. Δηλαδή κύριος κάτοχος των χρημάτων σου να είναι ένας άλλος ιδιώτης (τράπεζα) και να παίρνει ποσοστό από αυτό που σου επιβάλλει το κράτος. Ξαναλέω, το κράτος υποχρεώνει τα χρηματά σου να τα διαχειρίζεται ένας ΙΔΙΩΤΗΣ. Κρίμα που δεν υπάρχει στην μπανανία μας κάποιο δικαστικό όργανο να ελέγξει κατα πόσο είναι νόμιμο όλο αυτό. Απαράδεκτο νταβατζιλίκι.

 15. avatar αλιευς

  ρε ουστ!!!!! οι αρχικλεφτες νομοθετουν....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει