Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν «σημαντικές οικονομικές προκλήσεις», παρά τη βελτίωση της συγκυρίας, δήλωσε στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

«Η οικονομία ανακτά δυνάμεις, αλλά εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε σημαντικές οικονομικές προκλήσεις», δήλωσε ο Γκάιτνερ ενώπιον υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τη διάρκεια ακρόασης σχετικά με τα αιτήματα για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών για το οικονομικό έτος 2013, που θα αρχίσει τον Οκτώβριο.

Για τον υπουργό «το ποσοστό ανεργίας παραμένει ακόμη πολύ υψηλό, η αγορά κατοικίας παραμένει αδύναμη, και σε γενικές γραμμές, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης συνεχίζουν να εμποδίζουν την ανάπτυξη».

Το επίσημο ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν 8,3% τον Φεβρουάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα τριών ετών.

Ο Γκάιτνερ εκτιμά επίσης ότι «η δύναμη της ανάκαμψης μας θα εξαρτηθεί εν μέρει από γεγονότα έξω από τη χώρα, όπως το είδαμε πέρυσι, όταν η αμερικανική ανάπτυξη κλονίστηκε από τους αντίθετους ανέμους από την Ευρώπη».

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της κυβέρνησης, η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ επιταχύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο για να φθάσει στο 3,0% σε ετήσια βάση, αλλά πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να έχει επιβραδυνθεί στο περίπου 2,2% για το σύνολο του τριμήνου, το οποίο τελειώνει το Σάββατο.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε τη Δευτέρα και την Τρίτη ότι είναι ακόμη πολύ-πολύ νωρίς για να χαρακτηρίσει βιώσιμη την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ η οποία ξεκίνησε σχεδόν πριν από τρία χρόνια, και εκείνη της απασχόλησης που άρχισε στις αρχές του 2010.

Βεβαίως, «τα τελευταία νέα από την οικονομία ήταν καλά», αλλά «είναι πολύ νωρίς για να δηλώσουμε ότι νικήσαμε», είπε την Τρίτη, στην τηλεόραση του ABC, επισημαίνοντας ότι η χώρα θα πρέπει ακόμα να ανακτήσει «εκατομμύρια θέσεις εργασίας» που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.