Το πρόγραμμα «Ήλιος», που αφορά την παραγωγή στην Ελλάδα και εξαγωγή στην Ευρώπη «πράσινης» ενέργειας από φωτοβολταϊκά, αλλά και γενικότερες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα σε τομείς προτεραιότητας για τη χώρα, πρόκειται να παρουσιαστούν στην ημερίδα που διοργανώνεται αύριο στη Βιέννη από το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας και το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων, σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στην Αυστρία.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας, το πρόγραμμα «Ήλιος» είναι το πλέον φιλόδοξο φωτοβολταϊκό εγχείρημα στην ευρωπαϊκή ιστορία και αφορά το σχέδιο κάλυψης των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια της Γερμανίας, μέσω ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό θα παράγονται 10 GW ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα επενδυθούν στην Ελλάδα 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα αποτελέσματα του προγράμματος θα καρπώνονται τόσο η Γερμανία και συνολικά ο χώρος της ΕΕ, ο οποίος χρειάζεται επειγόντως αντικατάσταση ηλεκτρικού στρώματος που προέρχεται από πυρηνικά εργοστάσια τα οποία εγκαταλείπονται, όσο και η Ελλάδα που χρειάζεται τα κέρδη από το πρόγραμμα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της.

Σημειώνεται ακόμη πως στο πλαίσιο του προγράμματος «Ήλιος» θα πρέπει να εξεταστούν η ευρωπαϊκή στρατηγική για την εξέλιξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η σημερινή κατάσταση σε εθνικά και διεθνή ηλεκτροφόρα δίκτυα, η αξιολόγηση των αναγκαίων επενδύσεων σε υποδομές σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, η αξιολόγηση των απαραίτητων αλλαγών στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, όπως επίσης η αξιολόγηση των μηχανισμών ελέγχου.