Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη για τις εγγυήσεις που παρέχει το Ελληνικό Δημόσιο διευκρινίζονται ο τρόπος υπολογισμού και απόδοσης της προμήθειας που δικαιούται.

Σύμφωνα με την απόφαση, το Ελληνικό Δημόσιο για την παροχή της εγγύησής του δικαιούται προμήθεια που υπολογίζεται ως ποσοστό επί του ανεξόφλητου κάθε φορά εγγυημένου υπολοίπου του δανείου. Η προμήθεια αυτή προορίζεται για τη μείωση της επιβάρυνσής του Ελληνικού Δημοσίου από τις παρεχόμενες εγγυήσεις του και αποτελεί έσοδο του Ελληνικού Δημοσίου.

Το ακριβές ποσοστό της προμήθειας καθορίζεται κατά περίπτωση με την απόφαση παροχής της εγγύησης. Η δε είσπραξη και η απόδοση της προμήθειας πραγματοποιείται κατά προτεραιότητα με τη μέριμνα των τραπεζών για τις δανειοδοτήσεις εσωτερικού, ενώ για τις δανειοδοτήσεις εξωτερικού πραγματοποιείται απ΄ ευθείας από τους δανειολήπτες.

Στις περιπτώσεις παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για κάλυψη δανείων ή πιστώσεων, η προμήθεια καταβάλλεται καθ΄ όλη τη διάρκεια ισχύος της εγγύησης. Σε περιπτώσεις υπερημέριας, όπου προβλέπεται ότι καλύπτεται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, η προμήθεια υπολογίζεται επί του ποσού που προκύπτει μετά την πρόσθεση των εγγυημένων τόκων υπερημέριας στο ανεξόφλητο εγγυημένο κεφάλαιο.

Για τα δάνεια ή πιστώσεις που εξοφλούνται εφάπαξ, η προμήθεια καταβάλλεται κατά το χρόνο εισπράξεως των τόκων. Για τα εξοφλητέα σε δόσεις δάνεια, εάν δεν ορίζεται διαφορετικά στην απόφαση παροχής της εγγύησης, η προμήθεια καταβάλλεται στην αρχή κάθε τοκοφόρου περιόδου. Ειδικότερα, κατά την εκταμίευση του δανείου, καταβάλλεται η αναλογούσα μέχρι την πρώτη δόση του δανείου προμήθεια.