Σίγουρο γεγονός, για τους επόμενους μήνες είτε αυτή είναι συντεταγμένη ή άτακτη, θεωρεί τη χρεοκοπία της Ελλάδας, ο Τζον Τσέιμπερς. Ο πρόεδρος της επιτροπής κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s που θα αποφασίσει και θα ανακοινώσει την αξιολόγηση χρεοστασίου της Ελλάδας είναι μια ομολογουμένως ιδιαίτερη φυσιογνωμία.

Ο Τσέιμπερς δεν είναι οικονομολόγος, έχει σπουδάσει λογοτεχνία και φιλοσοφία και μετά την απόφαση της Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών από ΑΑΑ σε ΑΑ+ θεωρείται ο πιο «αντιπαθής» Αμερικανός.

Ο Τσέιμπερς έχει εκτιμήσει ότι το χρέος που θα μείνει στην Ελλάδα μετά από το κούρεμα θα εξακολουθήσει να μην είναι βιώσιμο και έχει προαναγγέλλει ότι η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και μετά από την χρεοκοπία θα παραμείνει χαμηλή.

Συγκεκριμένα, η Standard &Poor’s θα υποβαθμίσει την Ελλάδα προσωρινά στην κατηγορία selective default και μόλις ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων θα την αναβαθμίσει, ωστόσο σε χαμηλή βαθμίδα.