Να δώσει λύσεις σε οκτώ ανοιχτά φορολογικά μέτωπα αναζητά το οικονομικό επιτελείο. Τα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα πιάνουν από την φορο-λοταρία που καθυστερεί, τα τέλη κυκλοφορίας του 2018, τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μέχρι το ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου και τις μισθώσεις μέσω Airbnb.

Πρόκειται για ζητήματα που περιμένουν οι φορολογούμενοι καθώς θα επηρεάσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για:

Τέλη κυκλοφορίας του 2018. Στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας αναμένονται ανακοινώσεις για τα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρώσουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι κάτοχοι οχημάτων. Το σχέδιο προβλέπει να μην γίνει καμία αλλαγή στα τέλη με εξαίρεση κάποιες μειώσεις για τους πολύτεκνους με χαμηλά εισοδήματα. Έως το τέλος του μήνα θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των νέων τελών κυκλοφορίας.

Φορο-λοταρία. Έχει εξελιχθεί σε γεφύρι της Άρτας. Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν ακόμα από τις τράπεζες να διαχωρίσουν και να στείλουν τα στοιχεία για τις συναλλαγές με τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποίησαν το Σεπτέμβριο οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικό χρήμα.

Νέες αντικειμενικές αξίες. Οι καθυστερήσεις συνεχίζονται. Ακόμη δεν έχει κατατεθεί η διάταξη με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για τη σύσταση των τοπικών επιτροπών στις περιφέρειες της χώρας που θα βγάλουν τις τιμές ζώνης.

Πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου. Αναμένεται η απόφαση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Πιτσιλή που θα ανάβει το πράσινο φως για τη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου στην εμπορική αξία αντί για την αντικειμενική.

Φόρος υπεραξίας ακινήτων. Γίνονται συζητήσεις με τα κλιμάκια των δανειστών προκειμένου η επιβολή του φόρου να αναβληθεί τουλάχιστον για ένα ακόμη έτος. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους σχετική διάταξη στη Βουλή.

Φόρος στο κρασί. Ένα μέτρο που οδεύει προς κατάργηση. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα που θα ανοίξει με την κατάργηση του φόρου. Σημειώνεται ότι ο φόρος θεσμοθετήθηκε στα τέλη του 2015 και η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι θα έφερνε ετήσια έσοδα στα κρατικά ταμεία ύψους τουλάχιστον 55 εκατ. ευρώ. Όμως, ο φόρος φέρνει περίπου 16 εκατ. ευρω ετησίως ενώ έχει οδηγήσει και σε έξαρση της λαθραίας διακίνησης χύμα και εμφιαλωμένου κρασιού. Ο φόρος αναμένεται να καταργηθεί με τροπολογία η οποία θα έρθει σύντομα στη Βουλή.

ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου. Το οικονομικό επιτελείο θέλει να παρατείνει για ένα ακόμη έτος την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά για να αποφύγει τις αντιδράσεις που προκαλεί το μέτρο.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω Airbnb. Μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία όσοι εκμισθώνουν ακίνητα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα πρέπει να εμφανίσουν τι ακίνητα εκμισθώνουν, που και για πόσο χρονικό διάστημα. Εκτός από το ηλεκτρονικό Μητρώο θα πρέπει να εκδοθούν και οι υπουργικές αποφάσεις που θα ξεκαθαρίζουν το τοπίο στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.