Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την λοταρία αποδείξεων στήθηκε και πλέον στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όλα είναι έτοιμα για την πρώτη κλήρωση που θα μοιράσει 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς.

Όμως η κλήρωση δεν έχει πραγματοποιηθεί, καθώς οι τράπεζες δεν έχουν αποστείλει ακόμη στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία για τις συναλλαγές που είχαν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι το Σεπτέμβριο.

Μόλις η ΑΑΔΕ πάρει στα χέρια της τα στοιχεία των τραπεζών και πριν την κλήρωση θα ενημερώσει τους φορολογούμενους για:

  • Την ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής της κλήρωσης
  • Τους λαχνούς που έχουν συγκεντρώσει μέσω της εφαρμογής για πιστοποιημένους χρήστες στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr.

Δυο κληρώσεις τον Νοέμβριο – Τζακ ποτ το Δεκέμβριο

Η καθυστέρηση στην έναρξη της λοταρίας θα φέρει δυο ηλεκτρονικές κληρώσεις εντός του Νοεμβρίου αφού εκτός από την πρώτη στο τέλος του μήνα θα γίνει η δεύτερη κλήρωση για τις συναλλαγές που είχαν οι φορολογούμενοι τον Οκτώβριο.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να μοιράσει στους φορολογούμενους μέχρι το τέλος του έτους και τα 12 εκατ. ευρώ της λοταρίας που προβλέπονται για φέτος. Για το λόγο αυτό σχεδιάζει το Δεκέμβριο εκτός από την κλήρωση για τις συναλλαγές του Νοεμβρίου να κάνει τα Χριστούγεννα μια σούπερ κλήρωση προκειμένου να μοιράσει 8 εκατ. ευρώ σε 8.000 τυχερούς φορολογούμενους για τις ηλεκτρονικές πληρωμές που πραγματοποίησαν στον οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου. Η κλήρωση για τις συναλλαγές του Δεκεμβρίου θα γίνει στο τέλος Γενάρη του 2018.

Όλοι οι φορολογούμενοι ανεξάρτητα εάν χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους το πλαστικό χρήμα για να χτίσουν το αφορολόγητο όριο δικαιούνται ένα λαχνό για κάθε ένα ευρώ συναλλαγής μέχρι και τα 100 ευρώ.

Στη λοταρία, δηλαδή θα συμμετέχουν όλοι όσοι πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές και όχι μόνο οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και οι αγρότες οι οποίοι για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ θα πρέπει να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα.

Για μεγαλύτερες συναλλαγές το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων ηλεκτρονικών συναλλαγών του φορολογούμενου.

  • Κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών θα μοιράζει 1.000.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς φορολογούμενους. Δηλαδή, 1.000 τυχεροί φορολογούμενοι θα κερδίζουν 1.000 ευρώ τα οποία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

    Στη φορο-λοταρία θα λαμβάνονται υπόψη οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με τη χρήση καρτών ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.

  • Αρμόδια Διεύθυνση για τη διενέργεια των κληρώσεων είναι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ που θα λαμβάνει τα στοιχεία των συναλλαγών που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τον προηγούμενο μήνα.

Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών ως εξής:

– Για συνολικό άθροισμα μέχρι 100 ευρώ, 1 λαχνός για κάθε ένα 1 ευρώ.

– Για τα επόμενα 400 ευρώ, δηλαδή συνολικό άθροισμα από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, 1 λαχνός για κάθε 2 ευρώ. Δηλαδή για συναλλαγές 500 ευρώ το μήνα ο φορολογούμενος θα δικαιούται 300 λαχνούς.

– Για τα επόμενα 500 ευρώ, δηλαδή συνολικό άθροισμα από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, 1 λαχνός για κάθε 3 ευρώ.

– Για το υπερβάλλον ποσό, δηλαδή συνολικό άθροισμα πάνω από 1.001 ένας λαχνός για κάθε τέσσερα ευρώ. Για μηνιαίες ηλεκτρονικές συναλλαγές 1.500 ευρώ ο φορολογούμενος θα λάβει 591 λαχνούς.

  • Οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται πριν την κλήρωση για τους λαχνούς που έχουν συγκεντρώσει μέσω της εφαρμογής για πιστοποιημένους χρήστες στο δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. www.aade.gr.
  • Όσοι κερδίζουν θα ενημερώνονται με email.
  • Οι κληρώσεις πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου που πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές.
  • Η ακριβής ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής της κλήρωσης για κάθε μήνα, θα γίνεται γνωστή με ανάρτηση στο δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. (www.aade.gr).
  • Σε περίπτωση που περισσότεροι από έναν τυχεροί λαχνοί ανήκουν στον ίδιο φορολογούμενο, αυτός δικαιούται το έπαθλο μόνο μία φορά. Οι υπόλοιποι τυχεροί λαχνοί στην περίπτωση αυτή, αντικαθίστανται από τους αναπληρωματικούς λαχνούς.
  • Η απονομή των επάθλων γίνεται από την ΑΑΔΕ. Τα χρηματικά έπαθλα πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει ο ενδιαφερόμενος και στον οποίο απαιτείται να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος. Στους φορολογούμενους που κληρώνονται και δεν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό, θα δίνεται προθεσμία τριών μηνών προκειμένου να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμός εντός της ως άνω προθεσμίας, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο καταβάλλεται στους αναπληρωματικούς.