Την έντονη ανησυχία τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων γύρω από το κούρεμα του ελληνικού χρέους, καθώς και για τους όρους, που θα κλειδώσουν με την όποια συμφωνία, δεν κρύβουν οι έλληνες τραπεζίτες.

Παρακολουθούν τις εξελίξεις, καταστρώνοντας συγκεκριμένα σχέδια, σε συνδυασμό και με τα αποτελέσματα των ελέγχων της Blackrock.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του 24h.gr, ο πρόεδρος της Alpha Bank, Ιωάννης Κωστόπουλος, συναντήθηκε το βράδυ της Παρασκευής με το γενικό διευθυντή του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, και τον υπουργό οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλο, ο κύριος Νταλάρα βρέθηκε στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας, στην οδό Σταδίου.

Οι δύο άνδρες είχαν τους δικούς τους λόγους ο καθένας για να ενημερωθούν από τον άλλο. Ο κύριος Νταλάρα ήθελε να γνωρίζει ποια είναι η θέση της Alpha Bank, αλλά και των ελλήνων τραπεζιτών (θυμίζουμε πως είχε προηγηθεί η συνάντηση του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τον κύριο Προβόπουλο), γύρω από τα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά την άκαρπη συνάντηση της Παρασκευής με την ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο κύριος Κωστόπουλος έχει διπλό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων. Εκτός από τις επιπτώσεις στα οικονομικά της τράπεζας, οι τελικοί όροι του κουρέματος θα επηρεάσουν σημαντικά και την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας μεταξύ Alpha και Eurobank.

Κι αυτό, γιατί – ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθεί το επιτόκιο και το ποσοστό του haircut- θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα και για τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (θυμίζουμε πως η ανακοίνωση της κατ΄ αρχήν συμφωνίας των διοικήσεων προηγήθηκε των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου). Υπό αυτές τις συνθήκες, ενημέρωσε τον κύριο Νταλάρα για το μέγιστο ποσοστό κουρέματος, που μπορούν να κάνουν αποδεκτό οι ελληνικές τράπεζες.

Σε αυτό το σημείο, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ρόλο του fund του Κατάρ. Οι Άραβες, μπορεί να έχουν κατοχυρώσει τα συμφέροντά τους -με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για το deal- ενδιαφέρονται, όμως, πολύ για τις απώλειες, που θα έχουν οι δύο τράπεζες από το κούρεμα του ελληνικού χρέους.