«Οι συζητήσεις για τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία», αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, που τονίζει ότι «η Ελλάδα και οι ιδιώτες πιστωτές βρέθηκαν χθες πιο κοντά σε μία εθελοντική συμφωνία για το “κούρεμα” του χρέους».

Οι διαβουλεύσεις γίνονται με βάση την απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 27 Οκτωβρίου, η οποία προέβλεπε το «κούρεμα» κατά 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, αλλά άφηνε ανοικτά άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως το ύψος του επιτοκίου για τα νέα ομόλογα που θα λάβουν οι πιστωτές.

Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν την περασμένη Παρασκευή, όταν ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ζήτησαν να υπάρξει ένα πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από το 5% περίπου που ζητούσαν οι πιστωτές.

Η τελευταία πρόταση που έπεσε στο τραπέζι, αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται τραπεζική πηγή, προβλέπει τη σταδιακή κλιμάκωση του επιτοκίου από περίπου 3% έως το 4,5% για τα νέα ομόλογα.

Μία άλλη πηγή, προσθέτουν οι Financial Times, δήλωσε ότι το μέσο επιτόκιο των ομολόγων θα ανέρχεται σε 4,25%, ένα επιτόκιο «με το οποίο οι τράπεζες μπορεί να αισθάνονται ικανοποιημένες». Στην περίπτωση αυτή, η ζημία σε όρους παρούσας αξίας για τους ομολογιούχους θα φτάνει το 68%.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Ρόιτερς, στην περίπτωση χρήσης των λεγόμενων ρητρών συλλογικής δράσης (collective action clauses) από την Ελλάδα – ενδεχόμενο που άφησε ανοικτό ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος – με σκοπό να συμμετάσχει στο PSI και η μειοψηφία των επενδυτών που διαφωνεί με αυτό, δεν θα προκαλείτο αναταραχή στις αγορές.

Και αυτό, καθώς τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (cds) που πιθανόν θα ενεργοποιούνταν, δεν υπερβαίνουν τα 3,34 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρία Depository Trust & Clearing.