Την ίδια ώρα που ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) κ. Τσάρλς Νταλλάρα θα πετά από την Ουάσιγκτον για την Αθηνά προκειμένου να έχει τις – τελικές- επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργος Ζανιάς και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Πέτρος Χριστοδούλου θα κάνουν την αντίθετη διαδρομή – από την Αθήνα στην Ουάσιγκτον – προκειμένου να μετάσχουν την Τετάρτη στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ με θέμα την Ελλάδα.

Οι κ.κ. Ζανιάς και Χριστοδούλου αναμένεται να παραδώσουν επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία θα κατατίθεται επίσημο αίτημα στο ΔΝΤ για νέα δανειακή σύμβαση.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει θέσει ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιτευχθεί ο στόχος της 26ης Οκτωβρίου την επιβολή κουρέματος 50%, τη διασφάλιση της πλήρης συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών με την ενεργοποίηση ρητρών συλλογικής δράσης και την ανταλλαγή του υπόλοιπου χρέους με νέα ομόλογα που θα έχουν επιτόκιο 4%.

Να σημειώσουμε πως οι θέσεις του ΔΝΤ απηχούν και τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, ωστόσο σε αυτές αντιδρούν έντονα οι ιδιώτες πιστωτές που αρνούνται να δεχθούν μια de facto υποχρεωτική απομείωση της αξίας των ομολόγων τους με επιτόκιο που τους οδηγεί στην καταγραφή ζημιών άνω του 75% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

Οι κ.κ. Ζανιάς και Χριστοδούλου θα βρίσκονται την ίδια ώρα σε ανοικτή ακρόαση με την Αθήνα προκειμένου να ενημερώνονται για τα αιτήματα των πιστωτών και τις διαβουλεύσεις με τον κ. Νταλλάρα.

Αυτά θα τα μεταφέρουν και στο ΔΝΤ προκειμένου να διαμορφωθεί συναινετικά μια κοινή γραμμή που θα οδηγήσει στην αποκρυστάλλωση των όρων της συμφωνίας για το PSI πριν τις 23 Ιανουαρίου.

Εξάλλου, θετική συμβολή στη διαδικασία αυτή θα έχει και ο κ. Θάνος Κατσάμπας μέχρι πρότινος ανώτερο στέλεχος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον που τοποθετήθηκε αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την αποχώρηση του κ. Π. Ρουμελιώτη.

Ο κ. Κατσάμπας, που την τελευταία πενταετία υπήρξε υποδιευθυντής του τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ, κατέχοντας την υψηλότερη θέση έλληνα αξιωματούχου στην ιεραρχία του Ταμείου έχει ήδη ενημερωθεί για όλες τις ελληνικές εκκρεμότητες και έχει αναλάβει πλήρως καθήκοντα.