Αντιδράσεις, αλλά και υποσχέσεις για πιο αποφασιστικά βήματα, προκάλεσε ο καταιγισμός υποβαθμίσεων πιστοληπτικής ικανότητας από την Standard and Poor’s.

Ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Ολι Ρεν δήλωσε τη «λύπη του για παράλογη απόφαση» του οίκου αξιολόγησης, ενώ κυβερνητικές πηγές του Μάριο Μόντι θεωρούν πως η υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας θα οδηγήσει σε «ενδυνάμωση της αποφασιστικότητας» ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Ο Ολι Ρεν, σε ανακοίνωση του σημειώνει πως η στιγμή που αποφασίστηκαν οι υποβαθμίσεις δεν είναι τυχαία και ότι «λυπάμαι που η παράλογη απόφαση ελήφθη σήμερα.. σε μία στιγμή που γίνονται αποφασιστικές κινήσεις από όλα τα μέτωπα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι η ευρωζώνη θα σταθεροποιήσει τις οικονομίες της και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

«Η έξοδος από την κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν πρέπει να μπαίνει σε αμφισβήτηση» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.