Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται να είναι υπομονετική και να διατηρήσει σταθερή την πολιτική καθώς ο πληθωρισμός είναι ακόμα αρκετά χαμηλότερα του στόχου της, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Πέτερ Πράετ.

Τα σχόλιά του ίσως περιορίσουν τις προσδοκίες για επικείμενες αλλαγές στην πολιτική.

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης θα αυξήσει τις αποδόσεις των επενδύσεων, θα καταστήσει τις συνθήκες δανεισμού πιο ελκυστικές, παρέχοντας ουσιαστικά περαιτέρω διευκόλυνση στην οικονομία, δήλωσε ο Πράετ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμα αυξηθεί πειστικά προς το στόχο της ΕΚΤ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παραμένει ιδιαίτερα ευμετάβλητος και οι εκτιμήσεις για την αύξηση των τιμών είναι ακόμα πολύ χαμηλές, δήλωσε.

«Χρειαζόμαστε υπομονή και επιμονή», δήλωσε ο Πράετ, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα. «Κατά συνέπεια, η διατήρηση σταθερής πορείας συνεχίζει να είναι κρίσιμης σημασίας για την προώθηση μιας βιώσιμης σύγκλισης του πληθωρισμού προς το στόχο της νομισματικής μας πολιτικής».