«Ψήφο εμπιστοσύνης» στη Γαλλία και τη Γερμανία και το σχέδιό τους για ισχυρότερη δημοσιονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη έδωσε από το Παρίσι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν, ο Τ. Γκάιτνερ δήλωσε ότι «έχω μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτά που κάνει ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο υπουργός σε συνεργασία με την Γερμανία για να χτίσουν μια ισχυρότερη Ευρώπη».

Η επίσκεψη του Γκάιτνερ στο Παρίσι εντάσσεται στο πλαίσιο γύρου επαφών στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να πιέσει για ταχύτερη δράση κατά της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ενώ ο Αμερικανός υπουργός θα έχει σήμερα συνάντηση και με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.

Παράλληλα, όπως συνηθίζει το τελευταίο διάστημα, θα παρευρεθεί ως παρατηρητής και στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Χθες, ο Αμερικανός υπουργός επισκέφτηκε το Βερολίνο όπου συναντήθηκε χθες με το διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Οι εξελίξεις στην Ευρώπη τις τελευταίες λίγες εβδομάδες είναι ενθαρρυντικές», δήλωσε μετά τη συνάντησή, αναφερόμενος στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα, αλλά και στα βήμα που γίνονται προς την κατεύθυνση ενός «δημοσιονομικού συμφώνου».