Οι πολιτικοί στην Ευρώπη δημιούργησαν την οικονομική κρίση, κάνοντας επί δεκαετίες το εξής λάθος: επέτρεψαν στο κράτος να αναπτυχθεί γρηγορότερα από τον ιδιωτικό τομέα.

Με αυτό τον τρόπο, δημοσίευμα του περιοδικού Forbes, υπογεγραμμένο από τον συντάκτη Ντάνιελ Μίτσελ, καθηγητή στο Cato Institute, εξηγεί με λακωνικό τρόπο τις ρίζες της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο δημόσιος τομέας να είναι υπερβολικά διογκωμένος σήμερα και οι χώρες, όπως η Ελλάδα, να βρίσκονται σε δημοσιονομική κατάρρευση», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Μίτσελ. «Το επόμενο διάστημα τα προβλήματα θα είναι ακόμη μεγαλύτερα, εξαιτίας της δημογραφικής αλλαγής και των ανυπόστατων υποσχέσεων για το πώς μπορούν οι πολίτες να ξοδεύουν τα χρήματά τους», αναφέρει.

Κάνοντας ακόμη πιο κατανοητό τον στοχασμό, το Forbes παραθέτει ένα χαρακτηριστικό γράφημα καταγράφοντας την άνοδο του δημόσιο τομέα, σε σχέση με την άνοδο του πληθυσμού στην Ελλάδα:

(Στο ταμείο: Ο Αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα έχει εκτοξευθεί. Ο υπάλληλοι, σε χιλιάδες – ανά δεκαετία)

Ο πληθυσμός της Ελλάδας αυξήθηκε μόνο κατά 16% τα τελευταία 30 χρόνια. Όμως, ο αριθμός των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα αυξήθηκε κατά 100%, επεξηγεί το δημοσίευμα του Forbes.