Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα σε υψηλό επίπεδο έξι εβδομάδων, σε αντίθεση με τη γενικότερη πτώση των αποδόσεων για το χρέος χωρών της Ευρωζώνης, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας για τη νομιμότητα του νέου εκλογικού νόμου.

Η Γερμανία οδήγησε σε πτώση τις αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς οι πρώτες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές, αυξάνοντας τη ζήτηση για ομόλογα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια. Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο 1,5 μήνα έναντι ενός καλαθιού άλλων σημαντικών νομισμάτων, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με πτώση και οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μειώθηκαν.

Στην Ιταλία, όμως, επικράτησε επιφυλακτικότητα εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του συνταγματικού δικαστηρίου για τον αμφιλεγόμενο εκλογικό νόμο. Η πρόταση του δημοψηφίσματος, που απορρίφθηκε από τους ψηφοφόρους στις 4 Δεκεμβρίου, θα οδηγούσε στην κατάργηση της ιταλικής άνω βουλής, για την οποία ισχύει ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα, ενώ για την κάτω βουλή είχε εγκριθεί ένα πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα το 2015.

Αυτός νόμος για την κάτω βουλή έχει προσβληθεί δικαστικά, αλλά παραμένει ασαφές αν θα υπάρξει οριστική απόφαση αυτή την εβδομάδα. Ο συνήθως λιγομίλητος Ιταλός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι η Ιταλία πρέπει να υιοθετήσει έναν νέο εκλογικό νόμο για να μπορέσουν να διεξαχθούν εθνικές εκλογές – κάτι που ζήτησαν οι ηγέτες αρκετών κομμάτων μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τον περασμένο μήνα, που οδήγησε στην παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

«Η συνεδρίαση στην Ιταλία είναι σημαντική, επειδή πιθανόν θα θέσει σε κίνηση τη διαδικασία για αλλαγή του εκλογικού νόμου, η οποία είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών», δήλωσε υπεύθυνος στρατηγικής για τα επιτόκια της ING. H απόδοση των 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,04%, αυξάνοντας τη διαφορά από τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα στις 170 μονάδες βάσης (1,7 ποσοστιαία μονάδα), που είναι η μεγαλύτερη από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων υποχώρησε 2 μονάδες βάσης στο 0,34%, ενώ αντίστοιχη πτώση σημείωσαν και οι περισσότερες άλλες αποδόσεις στην Ευρωζώνη.

Οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης ενισχύθηκαν σε γενικές γραμμές μετά τις δηλώσεις υπέρ του προστατευτισμού από τον Τραμπ στην εναρκτήρια ομιλία που έκανε την Παρασκευή, υπονομεύοντας την αισιοδοξία για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας που προκλήθηκαν από τις δεσμεύσεις του για μειώσεις των φόρων και δημοσιονομική στήριξη.