Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα και την μαζική περικοπή των μισθών σε 3.425 εργαζόμενους.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης έχει δεχθεί τις πιέσεις της τρόικας για αλλαγές στο ήδη τροποποιημένο θεσμικό πλαίσιο των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, κυρίως μέσα από την αποδυνάμωση της διαιτησίας. Το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ ζητούν την αποδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων και την ενίσχυση των ατομικών συμβάσεων, κάτι που όμως βρίσκει σφόδρα αντίθετη την κυβέρνηση που διαμηνύει πως δεν επιθυμεί «η χώρα να γίνει Ινδία», όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας μπαίνουν στο περιθώριο και η μάχη δίνεται πλέον για τη σωτηρία της εθνικής συλλογικής σύμβασης.

Η «αντικατάσταση» των κλαδικών με επιχειρησιακές συμβάσεις ανοίγει τον δρόμο για μειώσεις μισθών 25% με 30%, ενώ την ίδια στιγμή η τρόικα ζητά «μοντέλο Πορτογαλίας» με περικοπή του κατώτατου μισθού κατά 200 ευρώ!

Αναλυτικά οι 13 επιχειρήσεις που προχώρησαν στην υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, καθώς και το περιεχόμενό τους:

– ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε. Aφορά 125 εργαζόμενους (εκ των οποίων οι 10 έχουν σύμβαση ορισμένου χρόνου) και προβλέπει πάγωμα μισθών για 2 έτη.

– ΠΑΞΕΚ Α.Ε. (ξενοδοχείο). Aφορά 19 εργαζόμενους και προβλέπει μείωση 12% της κλαδικής σύμβασης για 1 έτος.

– Αγροτικός Συνεταιρισμός Σελίνου (Χανιά). Aφορά 13 εργαζόμενους και προβλέπει μείωση 10% της κλαδικής σύμβασης για 1 έτος.

– Εταιρία Mπετόν Θράκης (Mortar Company of Thrace). Aφορά 21 εργαζόμενους και προβλέπει 100 ευρώ μείωση ανά μήνα για 1 έτος.

– Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμυνταίου. Aφορά 27 εργαζόμενους, οι οποίοι θα λαμβάνουν τον βασικό μηνιαίο μισθό των 745 ευρώ για 1 έτος.

– G4S Υπηρεσίες Φύλαξης και Ασφάλειας Α.Ε. Aφορά 1.144 εργαζόμενους και προβλέπει μειώσεις από 2% έως 20% από αυτά που προβλέπει η κλαδική σύμβαση εργασίας, ενώ η διάρκειά της θα ολοκληρωθεί στις 31/12/2012.

– Σιδηροδρομικά Εργα Α.Τ.Ε. Aφορά 30 εργαζόμενους και προβλέπει την εξομάλυνση των αποδοχών μεταξύ ΕΓΣΣΕ και κλαδικής ΣΣΕ, που θα κυμαίνεται μεταξύ 0 – 12 ευρώ ανά ώρα ανάλογα με τη βαθμολογία που θα λαμβάνει κάθε εργαζόμενος κατόπιν έγγραφης αξιολόγησης, με διάρκεια ισχύος δύο (2) έτη.

– Sprider Stores A.E. Aφορά 1.546 άτομα και προβλέπει μείωση 17% των εργαζομένων στα καταστήματα της εταιρίας και 20% των εργαζομένων στην κεντρική υπηρεσία της εταιρίας, με ισχύ έως 31.12.2012.

– Ελληνική Βιομηχανία Χρωμάτων και Βερνικιών Β. Νικολογιάννης & Γ. Τσιμπούκης, ΧΡΩΤΕΧ Α.Ε. Aφορά 221 εργαζόμενους και προβλέπει μείωση αποδοχών του προσωπικού της επιχείρησης κατά μέσο ποσοστό 12,74%, με ισχύ έως 31/5/2012.

– Εικόνα Ηχος ΑΕΕ. Aφορά 44 εργαζόμενους και προβλέπει μείωση του βασικού μισθού της κλαδικής σύμβασης κατά 15% και με την προϋπόθεση της μη οριζόντιας αλλά μεσοσταθμικής μείωσης των σημερινών αποδοχών, με υψηλότερα ποσοστά μείωσης στους υψηλόμισθους και χαμηλότερα στους χαμηλόμισθους, με διάρκεια ισχύος 18 μήνες.

– ΑΣΚΟ Α.Ε. Aφορά 60 εργαζόμενους (εκ των οποίων οι 48 σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας και 12 με μειωμένο ωράριο) και προβλέπει σταδιακή μείωση στα 49 άτομα. Θα γίνει αναπροσαρμογή των αμοιβών (βάσει της ελάχιστης αμοιβής της ΕΓΣΣΕ, προϋπηρεσίας, υπευθυνότητας κ.λπ.) έως 20% σε επίπεδο εργαζομένου και έως 12% σε επίπεδο συνόλου αμοιβών της επιχείρησης. Επίσης προβλέπεται καθιέρωση αναλογικού εργασιακού μπόνους. Διατήρηση 57 θέσεων εργασίας, εκ των οποίων οι 8 θα τεθούν σε 3μηνη διαθεσιμότητα, ενώ θα πραγματοποιηθεί 1 πρόσληψη στην Αθήνα. Η διάρκεια ισχύος της σύμβασης θα είναι 14 μήνες.

– Επιλεκτος Κλωστοϋφαντουργία ΑΕΒΕ. Aφορά 300 εργαζόμενους (εκ των οποίων οι 296 σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας) και προβλέπει την αναπροσαρμογή των βασικών μισθών και ημερομισθίων ανά κατηγορία εργαζομένων (όχι όμως κάτω της ΕΓΣΣΕ) εκτός διευθυντικών στελεχών με μειώσεις από 6% έως 51%. Η χορήγηση προσαυξήσεων λόγω προϋπηρεσίας και επιδομάτων γάμου και εορτών θα γίνει σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ. Η σύμβαση θα έχει ισχύ 1 έτος.

– Ανδρομέδα ΑΤΕΞΕ & ΣΙΑ Ε.Ε. Eχει υποβάλει την πρότασή της για την υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης, ωστόσο έως τώρα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.