Για άνιση μάχη των επιχειρήσεων μέσα στη κρίση έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

«Η μάχη επιβίωσης που δίνουν εδώ και μια διετία οι περισσότερες επιχειρήσεις, γίνεται όλο και πιο δύσκολη και άνιση. Η δραματική μείωση της κατανάλωσης, η δυσκολία άντλησης νέων πιστώσεων, αλλά και η ατελείωτη καταιγίδα των φορολογικών μέτρων, έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφυκτικό. Με αποτέλεσμα να αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των επιχειρήσεων που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η ανάγκη ενός αποτελεσματικού πλαισίου για την παροχή μιας δεύτερης ευκαιρίας σ’ αυτές τις επιχειρήσεις είναι επιτακτική», είπε ο κ. Μίχαλος.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, «εδώ και ενάμισι χρόνο περίπου, σε αντίστοιχη ειδική εκδήλωση, είχαμε αναδείξει τις αδυναμίες του και είχαμε διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση βασικών διατάξεων. Οι κυριότερες από αυτές τις προτάσεις υιοθετήθηκαν στην πρόσφατη τροποποίηση του άρθρου 99, η οποία – έστω και με αρκετή καθυστέρηση – αποτελεί σίγουρα ένα θετικό βήμα. Μια από τις σημαντικότερες βελτιώσεις είναι η δέσμευση και των μη συναινούντων πιστωτών από τη συμφωνία εξυγίανσης. Έτσι αντιμετωπίζεται μια βασική αδυναμία του προηγούμενου καθεστώτος και αναγνωρίζεται εμπράκτως η διάσωση της επιχείρησης ως υπέρτερο καλό. Οι οφειλέτες αποκτούν πλέον μια πραγματική ευκαιρία να μειώσουν ή να εξαλείψουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες, παραμένοντας στα ηνία της επιχείρησής τους και ταυτόχρονα σε ασφαλή απόσταση από την πτώχευση».