Ο πρόεδρος του σλοβακικού κοινοβουλίου Ρίτσαρντ Σούλικ δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του, το νεοφιλεύθερο SaS ένα από τα τέσσερα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν θα ψηφίσει υπέρ της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

“Η ύφεση θα έρθει όπως και να έχει, όμως αν σταματήσουμε αυτό το πάρτι, το τίμημα θα είναι λιγότερο επώδυνο απ΄ότι αν συνεχίσουμε να ζούμε με χρέη”, δήλωσε ο Σούλικ, που τηρεί πολύ επικριτική στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Θα ήταν καλύτερο αν μία χώρα πιο σημαντική από τη Σλοβακία μπλόκαρε την ενίσχυση του EFSF προτού το κάνουμε εμείς, όμως αν δεν έχω άλλη δυνατότητα, τότε μπορεί και να το κάνω”, πρόσθεσε.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ιβέτα Ραντιτσόβα τίθεται υπέρ της ενίσχυσης του EFSF, που απαιτεί την έγκριση και των 17 χωρών της ευρωζώνης, όμως χωρίς τους βουλευτές του SaS δεν διαθέτει αρκετές ψήφους για την έγκρισή της.

Η ψηφοφορία για το θέμα αναμένεται να διεξαχθεί στο σλοβακικό κοινοβούλιο στις 11 Οκτωβρίου.

“Αν η Ελλάδα πέσει είναι πιθανό να καταρρεύσουν και κάποιες τράπεζες και οι άνθρωποι ίσως χάσουν τις οικονομίες τους. Οι κυβερνήσεις πρέπει να σώσουν τα χρήματα αυτών των ανθρώπων, θα ήταν λιγότερο ακριβό από τη διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών”, υπογράμμισε ο Σούλικ.

Παρόλα αυτά ο πρόεδρος του SaS αρνήθηκε να διευκρινίσει υπό ποιες συνθήκες το κόμμα του ενδέχεται τελικά να υπερψηφίσει την ενίσχυση του EFSF. “Θα ήταν λάθος να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Προς το παρόν λέμε όχι”.

“Δεν πιστεύω ότι θα διασπαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση αν μπλοκάρουμε την ενίσχυση του EFSF”, υπογράμμισε ο Σούλικ ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος ότι οι 27 χώρες της ΕΕ “τελικά θα βρουν μία λύση ώστε ο EFSF να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς τη Σλοβακία”