«Στο σύνολό τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ζώνη του ευρώ βρίσκονται κατά τα φαινόμενα σε καλύτερη κατάσταση από τις οικονομίες των άλλων μεγάλων αναπτυγμένων χωρών» δήλωσε από το Βρότσλαβ της Πολωνίας όπου βρίσκεται, ο Ζαν Κλωντ Τρισέ. Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το έλλειμμα στην Ευρωζώνη θα φτάσει φέτος πιθανότατα το 4,5% του ΑΕΠ ενώ «σε άλλες μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες το δημόσιο χρέος κυμαίνεται στο 10%» κάνοντας έμμεση αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθυ Γκάιτνερ, βρίσκεται στην Πολωνία και παραβρίσκεται στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, που διοργανώνονται στην προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε. για αυτό το εξάμηνο. Ο Γκάιτνερ ζήτησε σε επιτακτικό τόνο άμεσες και αποφασιστικές κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη για την επίλυση της κρίσης χρέους. Οι ΗΠΑ προβλέπουν ότι το έλλειμμά τους θα αγγίξει φέτος το 8,8%, δηλαδή θα είναι αυξημένο κατά 1,7% σε σχέση με το 2010.

Απαντώντας σε ερώτηση Κινέζου δημοσιογράφου ο Ζαν Κλωντ Τρισέ παραδέχτηκε ότι έγιναν «λάθη» σε ορισμένες χώρες ξεχωριστά όμως αυτά τα λάθη ήδη «διορθώνονται», όπως υπογράμμισε.

Πηγή: 24h.gr