Το υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να αναστρέψει την αρνητική εικόνα των
εσόδων κατά το α΄ εξάμηνο του φετινού έτους, προχωρά σε εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων από το φθινόπωρο. Στόχος η είσπραξη σημαντικών ποσών, τόσο από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όσο και από τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Οι πέντε «ομάδες κρούσης» που θα συγκροτηθούν θα συνδράμουν στο έργο του ΣΔΟΕ, των εφοριών και των υπηρεσιών του υπουργείου και πιο συγκεκριμένα θα επικεντρωθούν:

Στον έλεγχο της λεγόμενης «επώνυμης φοροδιαφυγής», με την αξιοποίηση στοιχείων από διάφορους φορείς, όπως είναι οι συμβολαιογράφοι, οι τράπεζες, το χρηματιστήριο, οι κτηματομεσίτες, ή οι φορολογικές αρχές άλλων κρατών.

Στην είσπραξη του ΦΠΑ, του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και των άλλων παρακρατούμενων φόρων που δεν αποδίδονται στο Δημόσιο.

Στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που συνολικά υπερβαίνουν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά από αυτά εισπράξιμα θεωρούνται 8 – 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στον έλεγχο της μεγάλης φοροδιαφυγής που διενεργείται μέσω offshore εταιριών και ενδο-ομιλικών συναλλαγών.

Στον έλεγχο των φορολογούμενων με μεγάλα εισοδήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτές και σε ποιο βαθμό δικαιολογούνται από τις νόμιμες δραστηριότητές τους.