Δραγασάκης: Η συμφωνία ΟΛΠ-Cosco ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις

Στο επίκεντρο τουρισμός, εμπόριο και πολισμός


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16:05
08/04/2016
Δραγασάκης: Η συμφωνία ΟΛΠ-Cosco ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις
9
loading

Ως σημαντική ημέρα που ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις σε τουρισμό, εμπόριο και πολιτισμό, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κατά την εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΟΛΠ και Cosco.

Πριν έναν χρόνο, είπε ο κ. Δραγασάκης, εκπροσώπησα την κυβέρνηση στην Κίνα, οπού είχαμε ουσιαστικές συζητήσεις και θέσαμε τις βάσεις για ένα τριετές πρόγραμμα συνεργασίας. Αυτή η διαπίστωση στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Ο πρώτος είναι ότι οι δυο λαοί εκπροσωπούμε πολιτισμικές παραδόσεις ιστορικού βάθους, είμαστε πολιτισμοί που επηρέασαν την εξέλιξη του κόσμου κατά τρόπο μοναδικό. Ο δεύτερος είναι ότι οι πολιτικές σχέσεις των δυο χωρών, παρά τις διαφορετικές διαδρομές, είναι ανέφελες, χωρίς γκρίζες ζώνες και προβλήματα, υπήρξε και θα υπάρχει στενή πολιτική συνεργασία σε πολλές περιπτώσεις και πολλά διεθνή φόρα. Ο τρίτος πυλώνας είναι ότι υπάρχει στρατηγική σύμπτωση συμφερόντων ανάμεσα στον σχεδιασμό της Κίνας και την επιλογή της να δημιουργήσει εμπορική λεωφόρο συνεργασίας με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, και η λεωφόρος αυτή περνά από το λιμάνι του Πειραιά. Αυτές οι επιλογές, προσέθεσε, είναι στρατηγικού χαρακτήρα, δεν είναι κάτι πρόσκαιρο, δημιουργούν προοπτικές που αφορούν στις επόμενες δεκαετίες.

Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι η στρατηγική της Κίνας συμπίπτει με τη δική μας αναπτυξιακή στρατηγική με τρεις τρόπους. Πρώτον, με την ανάγκη επενδύσεων και συνεργασιών σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, ο τουρισμός, το εμπόριο και η ναυπηγική βιομηχανία. Ανεξάρτητα από τον σχεδιασμό της Κίνας, είπε, εμείς πρέπει να αναβαθμίσουμε τα λιμάνια και το σιδηροδρομικό δίκτυο και να δημιουργήσουμε υποδομές logistics. Το δεύτερο πεδίο είναι ότι η στρατηγική της Κίνας συμπίπτει με τη δική μας επιλογή για πολυδιάστατες διεθνείς σχέσεις ως μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης. Η Κίνα έχει ισχυρή παρουσία στον ΟΗΕ, το ΔΝΤ και όλους τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς. Τρίτον, η θαλάσσια λεωφόρος πρέπει και μπορεί να γίνει λεωφόρος διπλής κατεύθυνσης, όχι μόνο με τις εισαγωγές προς την Ελλάδα με κατεύθυνση την Ευρώπη, αλλά και των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα.

Συνεργασία, είπε ο κ. Δραγασάκης, μπορεί να υπάρξει με επιχειρήσεις από την Κίνα και άλλες εγχώριες ή ξένες σε τομείς όπως η αναβάθμιση του δικτύου μεταφορών θαλάσσιων και χερσαίων, με αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου στον άξονα Πειραιάς-βόρεια σύνορα, όσο και του οριζόντιου άξονα Ηγουμενίτσας-Έβρου. Όπως έχουμε, είπε, την Εγνατία οδό μπορούμε και πρέπει να δημιουργήσουμε τη σιδηροδρομική Εγνατία, καθώς και την Εγνατία των άλλων υποδομών εξυπηρέτησης της μεταποίησης και των μεταφορών.

Ειδική αναφορά έκανε τέλος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της τουριστικής συνεργασίας, στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα, αλλά και στην ανάπτυξη συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας και της έρευνας.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar THE BOSS

  ΤΟΝ ΔΡΙΤΣΑ ΤΟΝ ΕΧΕΤΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ, Ή ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΑΣΙΑΣ ΠΑΛΙ?

 2. avatar K.P.K.

  GRANDPA IF I REMEMBER WELL, NOT LONG AGO
  YOU USELESS , [...] WERE DEMONSTRATING
  AGAINST THE AGREEMENT.
  I WOULD EXPECT YOU TO HAVE SOME HUMILITY AT YOUR AGE.

 3. avatar κουλης

  Και υστερα ηρθε ο ερωτας

 4. avatar Stateless

  来源: 澳洲日报 2016-04-08 16:10:25
   (本报讯)1980年,澳洲男孩David Morley随他的家人去到中国,在那里,他们认识了一个想要练习英语的杭州男孩。

   这个12岁的男孩名叫马云,不过如今,他在世界上被人更为熟知的是他的英文名“JackMa”,也就互联网巨头阿里巴巴的创始人。

   一本有关马云人生经历的新书《阿里巴巴:马云的基业》(Alibaba:The House that Jack Ma Built ,作者:Duncan Clark)赞扬了这个澳洲家庭,尤其是当时作为父亲的Ken Morley,称他们为马云建立了早期根基,在某种程度上帮助他日后创立了阿里巴巴。

   Ken的儿子David从纽卡素接受电话采访时说道,“我非常清楚地记得我们和他见面那一天的情形。”当时David正在杭州的西湖边游玩,然后一个男孩就朝他走过来,这个男孩会说英语。

 5. avatar Άκου τι λένε οι εργαζόμενοι

  https://www.youtube.com/watch?v=yHxxM_Tz8jg&nohtml5=False

 6. avatar Αριστερός

  χαχαχαχαχαχαχαχαχα

  1. avatar Γ Κανουπάκης

   Πού είναι το πρόβλημα σου; Είναι αριστερός κολοτούμπας. Πρώτος διδάξας ο Τσίπρας…. Λάθος ο Ανδρέας Παπανδρέου

 7. avatar George7015

  Μπράβο ρε παιδιά της κυβέρνησης, αργείτε λίγο αλλά τελικά καταλαβαίνετε και αντιγράφετε την κακιά δεξιά και όλα καλά λοιπόν, που είναι τα λόγια τα παχιά και η \"υπερηφάνεια\" σας που τόσο πολύ χρησιμοποιήσατε για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους.........ανίκανοι πολιτικάντιδες ///

 8. avatar kyrik

  Όταν όμως είσαστε αντιπολίτευση αυτή τη συμφωνία τήν χαρακτηρίζατε ξεπούλημα.....αν δεν κάνω λάθος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει