«Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και στη συνέχεια θα αποφασιστεί πως θα γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους της» τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ από το Τόκιο.

Ο ισχυρός άνδρας του ESM για μία ακόμη φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο κουρέματος της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως «η παράταση των λήξεων του χρέους και η διαφοροποίηση των επιτοκίων αποτελούν υπαρκτές επιλογές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ευκολότερη διαχείριση του».

«Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό είναι επώδυνη για τους πολίτες, αλλά αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» πρόσθεσε ο Ρέγκλινγκ, μία ημέρα μετά την προειδοποίηση για χρηματοδοτική ασφυξία εάν αργά ή γρήγορα εάν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα.

«Η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα και αυτό ίσως πάρει δυο μήνες», εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM, συμπληρώνοντας πως οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο βοήθειας της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της αύξησης των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους που αναμένεται το 2022.