Πώς και πότε η εφορία θα βάζει λουκέτο – εξπρές σε επιχειρήσεις

Μπλόκο στα ύποπτα ΑΦΜ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
9:17
17/09/2015
Πώς και πότε η εφορία θα βάζει λουκέτο - εξπρές σε επιχειρήσεις
loading

Σε εφαρμογή βάζει η εφορία τις διατάξεις που προβλέπουν το μπλόκο σε ύποπτα ΑΦΜ. Πρόκειται για τις γνωστές και ως υποθέσεις τύπου carousel, όπου οι συναλλαγές ξεκινούν νόμιμα και καταλήγουν συνήθως μέσω διαδοχικών πωλήσεων, να εξαφανίζουν τον ΦΠΑ στις τσέπες του επιτήδειου.

Δύο χρόνια μετά από τη ψήφιση των σχετικών διατάξεων, όσοι συναλλάσσονται με επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ενδοκοινοτικές συναλλαγές), θα μπουν στο μικροσκόπιο της ΓΓΔΕ, η οποία θα τους αναστείλει τον ΑΦΜ, αν υφίστανται στοιχεία, τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή.

Όπως προκύπτει από την απόφαση της Κατερίνας Σαββαϊδου, οι λόγοι οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε αναστολή ΑΦΜ, είναι η διαπίστωση ότι ο φορολογούμενος:

-Δεν έχει υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ και ανακεφαλαιοποιητικούς πίνακες για ένα έτος μετά την εκπνοή της προθεσμίας που ίσχυε για την πρώτη δήλωση ή ανακεφαλαιωτικό πίνακα που δεν υποβλήθηκε,

-Εχει υποβάλλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για ένα έτος. Ως μηδενική δήλωση ΦΠΑ, θεωρείται η δήλωση στην οποία δεν αναγράφεται οποιοδήποτε ποσό,

-Δε βρίσκεται στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ως έδρα (μετά από επιτόπιο έλεγχο) ή έχει παύσει ή έχει αναστείλει την οικονομική του δραστηριότητα και δεν έχει ενημερώσει την αρμόδια Φορολογική Αρχή, με την υποβολή των σχετικών δηλώσεων,

-Εχει διαπράξει φοροδιαφυγή όσον αφορά ΦΠΑ (μη απόδοση του φόρου, ανακριβής συμψηφισμό κλπ),

-Εχει κριθεί ως «εξαφανισμένος έμπορος» από το κράτος μέλος εγκατάστασής του, εφόσον πρόκειται για μη εγκατεστημένο στη χώρα μας επιχειρηματία (οι πληροφορίες αυτές παρέχονται μέσω αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής ή από δίκτυα ανταλλαγής δεδομένων),

-Αρνείται να επιδείξει ή να παράσχει πρόσβαση σε πρωτότυπα λογιστικά έγγραφα τα οποία ζητούνται από τη Φορολογική Διοίκηση.

Για να «ζωντανέψει» ο ΑΦΜ, ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι η Φορολογική Διοίκηση έκανε λάθος ή οι λόγοι για τους οποίους προχώρησε σε αναστολή ΑΦΜ δεν υπάρχουν.

Η διαδικασία αναστολής του ΑΦΜ, θα γίνεται με διαδικασίες - εξπρές. Αν η επιχείρηση έχει μπει σε μαύρη λίστα άλλης χώρας ή υπάρχει βεβαιότητα για εικονικές συναλλαγές με στόχο την κλοπή ΦΠΑ, απλώς αποστέλλεται ένα ενημερωτικό e-mail ότι ο ΑΦΜ έχει απενεργοποιηθεί.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει