Σε πονοκέφαλο για την υπηρεσιακή κυβέρνηση εξελίσσεται η επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η οποία εκπορεύεται από την συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας. Η επιβάρυνση που φέρνει αφορά σε δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων, κολεγίων, ΚΕΚ, ΙΕΚ, ωδείων και κέντρων διά βίου μάθησης.

Η θύελλα αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει και η επίγνωση των επιβαρύνσεων που φέρνει το μέτρο αυτό, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να «πάει πίσω» το μέτρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου προσανατολίζεται να περάσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία θα μετατίθεται η ισχύ της επιβολής ΦΠΑ 23% για δύο μήνες, παραπέμποντάς το ουσιαστικά ως «καυτή πατάτα» της εύρεσης ισοδύναμων για τα 250 εκατ. ευρώ που προβλέπεται ότι θα αποφέρει το εν λόγω μέτρο, στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Καθημερινή, ήδη απεστάλη στο πρωθυπουργικό γραφείο έγγραφο της Κομισιόν με το οποίο ζητείται επανεξέταση του συγκεκριμένου θέματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί το «πάγωμα» του μέτρου, καθώς αυτό αξιολογείται ως επιβολή έμμεσου φόρου στην εκπαίδευση, κάτι που αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το Σάββατο σε συνέντευξή του και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης παραδέχθηκε πως το θέμα συζητείται και είναι προς διερεύνηση, καθώς όπως είπε υπάρχει διακομματική συναίνεση.