«Ορισμένοι κάποιοι θέλουν το Grexit για να καταστρέψουν το ευρώ», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ολλανδικό κοινοβούλιο για την επικύρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο ολλανδός υπ. Οικονομικών τόνισε πως «η ελληνική συμφωνία δεν ήταν μια εύκολη ανταλλαγή, ούτε και για την ολλανδική κυβέρνηση», ενώ σημείωσε πως «η σημερινή ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε ήδη περισσότερα μέτρα απ’ ό,τι η προηγούμενη κυβέρνηση».

«Η Ελλάδα έχει δει δεκαετίες κακών πολιτικών και 6 μήνες απόλυτου χάους» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Όσο για τις πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος, ο ίδιος εμφανίστηκε να το πιστεύει λέγοντας:  «Μπορεί να πετύχει το πρόγραμμα; Ναι. Κοιτάξτε την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία ακόμη και την Ελλάδα έως τον Ιανουάριο».

Αναφορικά με τις επικρίσεις πως τα νέα δάνεια δεν πάνε στους έλληνες πολίτες, αλλά τους πιστωτές, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Πράγματι, αλλά μην ξεχνάτε πως οι Έλληνες ξόδευαν πρώτοι τα λεφτά αυτά».

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι πιστεύει πως τα κράτη μέλη της Eυρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας.

Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι αν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιτίθενται σε οποιαδήποτε απομείωση της ονομαστικής αξίας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, ενώ το ΔΝΤ δεν πιστεύει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο ως έχει σήμερα, τα δύο μέρη θα καταφέρουν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, με τη μορφή των χαμηλότερων επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας.