Τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας και διάλυσης της ευρωζώνης συνεχίζονται στον βρετανικό τύπο. Το σύνολο, σχεδόν, των βρετανικών εφημερίδων και περιοδικών καλούν την κυβέρνηση να μην δώσει ούτε μία πένα για τη διάσωση της Ελλάδας.

«Το πείραμα της ευρωζώνης τελειώνει. Το έθνος – κράτος επιστρέφει. Η Βρετανία έχει πολλά να κάνει για να κερδίσει ξανά κομμάτια της κυριαρχίας μας, τα οποία δεν έπρεπε ποτέ να είχε παραδώσει», σχολιάζει το συντηρητικό περιοδικό Spectator. Ο πολιτικός αναλυτής του περιοδικού Τζέιμς Φόρσαϊθ κατηγορεί τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για ολιγωρία. Πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης, συμπληρώνει.

«Η νομισματική ένωση δεν οδήγησε σε σύγκλιση, αλλά μάλλον ενίσχυσε τις διαφορές», αναφέρει ο αρθρογράφος Λάρι Έλιοτ στον Guardian. Δύο ενδεχόμενα υπάρχουν για την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με την ανάλυση του. Το πρώτο σενάριο προβλέπει τη διάλυση της ευρωζώνης. Το δεύτερο, τη δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα με τη συμμετοχή λίγων και ισχυρών χωρών.

«Η Ε.Ε. έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο της. Με λίγη τύχη, θα κρατήσει για το υπόλοιπο της ζωής μας. Βρίσκεται, όμως, κοντά στην έξοδο. Εξάλλου, πολύ λίγοι θεσμοί κρατούν για πάντα», δήλωσε στην εφημερίδα ο σερ Στίβεν Γουόλ, σύμβουλος σε ευρωπαϊκά θέματα του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.