Το προφίλ της ρουμάνας οικονομολόγου, που επελέγη να οδηγήσει τις επόμενες ημέρες την διαπραγματευτική ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, πλέκει ο βρετανικός Guardian σε άρθρο του με τίτλο «Η “σιδηρά κυρία” που αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη πράξη του ελληνικού δράματος».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα η οικονομολόγος απέκτησε το παρατσούκλι «σιδηρά κυρία» κατά τη διάρκεια των έντονων συνομιλιών της για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Δεδομένης μάλιστα της κακής σχέσης μεταξύ Αθήνας και δανειστών, η σκληρότητά της θα δοκιμαστεί εκ νέου μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Η Βελκουλέσκου φτάνει στην Αθήνα εν μέσω αβεβαιότητας για την προθυμία του ΔΝΤ να στηρίξει ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και ότι η όποια νέα συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει την ελάφρυνση του. Παρόλα αυτά όμως δεν είναι διόλου ξεκάθαρο αν είναι έτοιμοι να προσφέρουν κάτι τέτοιο οι δανειστές της Αθήνας από την ευρωζώνη. Με βάση τα προαναφερθέντα δεδομένα λοιπόν η Βελκουλέσκου θα πρέπει να αποφασίσει τι ρόλο είναι διατεθειμένο το Ταμείο να διαδραματίσει σε ένα νέο πρόγραμμα και τι θα πρέπει να αναμένεται από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα», τονίζει ο Guardian.

Όπως συμπληρώνει η εφημερίδα, η οικονομολόγος δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή στην πατρίδα της αφού έφυγε νωρίς για τις ΗΠΑ προκειμένου να σπουδάσει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο πριν προσχωρήσει στο ΔΝΤ.

«Στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρουμανίας, τη γνωρίζουν κυρίως λόγω της θέσης της στο ΔΝΤ, αλλά παραμένει ως επί το πλείστον άγνωστη μεταξύ των δημοσιογράφων και του ευρύτερου κοινού» δηλώνει ο ο Κριστιάν Πανταζί, αρχισυντάκτης της ρουμανικής ενημερωτικής ιστοσελίδας Hotnews στον Guardian. «Οι άνθρωποι που την γνωρίζουν εδώ την χαρακτηρίζουν ως ένα σοβαρό και αφοσιωμένο επαγγελματίας» προσθέτει.

Clipboard01

Σύμφωνα με το βιογραφικό της πριν φύγει από την πατρίδα της, πήγε σχολείο στην πόλη Σίμπιου, ενώ όπως αναφέρουν τα ρουμανικά ΜΜΕ έκανε ιδιαίτερα μαθήματα φυσικής με τον σημερινό πρόεδρο της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις.

Η Βελκουλέσκου κατέχει μάστερ και PhD στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Μέριλαντ, και είναι στο ΔΝΤ από το 2002. Εν έτει 2009 συνέγραψε μία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ υπήρξε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο από το 2012 έως το 2014, κάτι που εξασφάλισε τον κυρίαρχο ρόλο της στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Λούσιαν Κροϊτόρου, σύμβουλο του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ρουμανίας και πρώην υποψήφιου  πρωθυπουργού της χώρας, η Βελκουλέσκου είναι μία καλή οικονομολόγος, με «σωστή αίσθηση της διπλωματίας, βαθιά αντίληψη των πολιτικών του ΔΝΤ και πρακτική προσέγγιση στα υπό συζήτηση θέματα».

Το όνομά της το «έφτιαξε» δουλεύοντας πάνω στη διάσωση της Κύπρου, το 2013, παρόλο που τα κυπριακά ΜΜΕ την περιέγραψαν ως «Σιδηρά Κυρία», πολύ σκληρή που απαιτούσε όρους δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ωστόσο εκείνοι που συνεργάστηκαν στενά μαζί της κατά τις κυπριακές διαπραγματεύσεις καταθέτουν μία διαφορετική προσέγγιση.

«Έχει τη φήμη της σκληρής, αλλά δεν έζησα κάτι τέτοιο», λέει ο Μάριος Κληρίδης, γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο. «Εκείνη και η Τρόικα εμφανίστηκαν περισσότερο ως αποφασισμένοι παρά ως επιθετικοί», προσθέτει.

Την αρνητική της φήμη επί κυπριακού εδάφους επιβεβαιώνει και ο Αλέξανδρος Αποστολίδης, οικονομολόγος στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο οποίος υπήρξε προεδρικός σύμβουλος κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Όπως εξηγεί όμως «είμαστε μία ανδροκρατούμενη κοινωνία και το γεγονός ότι είναι γυναίκα δημιουργεί από μόνο του κάποια θέματα». Σύμφωνα με τον ίδιο «πρόκειται για πρόσωπο διατεθειμένο να ακούσει νέες ιδέες και εναλλακτικές, πιο έτοιμη από άλλους σε άλλες προσεγγίσεις».

Ταυτόχρονα όμως, ο πανεπιστημιακός επισημαίνει πως «από τότε που έφυγε η σχέση μεταξύ ΔΝΤ και Κύπρου είναι  ομαλότερη. Αν και όπως λέει αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, δεν μπορεί κάποιος να αποκλείσει την αλλαγή στους επικεφαλής». Κατά τον κ. Αποστολίδη «ο διορισμός της είναι ένα σημάδι για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι τράπεζες στην Ελλάδα. «Θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα επιμείνει να ανακεφαλαιοποιηθούν σε υψηλότερο ποσοστό οι τράπεζες. Δεν πρόκειται να αποδεχθεί πως οι προηγούμενες προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης ήταν αρκετές».

«Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες άλλωστε, μέχρι την 20η Αυγούστου, όπου θα υπάρξουν έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – τη λεγόμενη τρόικα των πιστωτών – και την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να συμφωνηθεί λεπτομερώς το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας, η Βελκουλέσκου θα μπορούσε να βρεθεί στο επίκεντρο της καταιγίδας»καταλήγει το δημοσίευμα.