Το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων στη Γερμανία FDP θεωρεί εφικτή την εθελοντική παραίτηση των ιδιωτών επενδυτών από τις απαιτήσεις τους έναντι της Ελλάδας. «Μία εθελοντική αναδιάρθρωση είναι εφικτή», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο γενικός γραμματέας του FDP Κρίστιαν Λίντνερ. Εκτίμησε δε ότι επιμήκυνση των πιστώσεων στην Ελλάδα θα είναι προς όφελος των χρηματαγορών, των ίδιων των Ελλήνων, όπως και των Γερμανών φορολογουμένων. «Για μας είναι σημαντικό να τεθούν ορισμένες σαφείς αξιώσεις εκ μέρους της ομοσπονδιακής βουλής», είπε ο κ. Λίντνερ.

Ο γγ των Φιλελευθέρων κάλεσε την Ελλάδα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να πιάσει τους στόχους των ιδιωτικοποιήσεων. «Η Γερμανία πρέπει να πιέσει για να υπάρξουν επ΄ αυτού δεσμευτικά εργαλεία», είπε ο κ. Λίντνερ

Διαβουλεύσεις ενόψει ψηφίσματος του Μπούντεσταγκ για τη βοήθεια στην Ελλάδα

Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κυβερνητικών κομμάτων CDU, CSU και FDP. Εκτός των τακτικών συνεδριάσεων, όπως η σημερινή, αύριο Τετάρτη και αμέσως μετά την επιστροφή τους από τις ΗΠΑ, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπ. Οικονομικών Σόιμπλε θα ενημερώσουν τους βουλευτές της συμπολίτευσης σχετικά με το θέμα της Ελλάδας.

Τα κόμματα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού επιδιώκουν να περάσουν από τη γερμανική βουλή ψήφισμα σχετικά με τη βοήθεια στην Ελλάδα. Στο ψήφισμα θα ορίζονται οι κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες θα καλούνται να ακολουθήσουν η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες αναφορικά με τους όρους προς την Ελλάδα και τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Σημειώνεται ότι αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα. Ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Μέρκελ διαθέτει στο Μπούντεσταγκ (ομοσπονδιακή βουλή) πλειοψηφία 19 βουλευτών.