Η κρίση του ευρώ δημιουργεί προβλήματα στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. «Ο οικονομικός και πολιτικός τρόμος από την χρηματοπιστωτική κρίση που χτυπάει τα εύπορα κράτη της Δυτικής Ευρώπης επηρεάζει και τα λιγότερο εύπορα κράτη της Ηπείρου, αυξάνοντας την πίεση σε οικογένειες στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια και πυροδοτεί κοινωνική ανασφάλεια», αναφέρει η αμερικάνικη εφημερίδα.

«Όσο οι εργαζόμενοι από την περιφέρεια της Ευρώπης χάνουν τις δουλειές τους ή βλέπουν τα ημερομίσθια τους να περικόπτονται, το ποσό των μετρητών που στέλνουν πίσω στην πατρίδα τους πέφτει δραματικά», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Οι εργαζόμενοι που είχαν ξενιτευτεί, «ψάχνοντας» για καλύτερες ημέρες, επιστρέφουν στην πατρίδα τους με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσοστό ανεργίας. Ο επαναπατρισμός τους μετατρέπεται σε μεγάλη πίεση προς τις κυβερνήσεις, προκειμένου να βρουν πόρους να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες. «Οι διαδηλώσεις στους δρόμους, αυτή τη χρονιά, σε Ρουμανία, Κροατία, Σερβία έχουν ενταθεί».