Στα μέσα Μαρτίου οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα κινήσουν διαδικασία κατά των αθεμίτως επιδοτούμενων κινεζικών αγροτικών προϊόντων, φορολογώντας ειδικώς το εισαγόμενο κινεζικό χαρτί, το οποίο σύμφωνα με τους αρμόδιους ευρωπαίους αξιωματούχους είναι πολλαπλώς και παρανόμως επιδοτούμενο.

Διπλωματικές πηγές της Ε.Ε. ανέφεραν, σήμερα, ότι υπάρχει συναίνεση για φορολόγηση του πολυτελούς χαρτιού με συντελεστή έως 39%, έως 16% για άλλα κινεζικά εξαγώγιμα προϊόντα, σε αρμονία με εισήγηση από την Επιτροπή στις Βρυξέλλες, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, «το Πεκίνο δανειοδοτεί φθηνά και παράνομα και επιδοτεί στη συνέχεια τη βιομηχανία παραγωγής χαρτιού, όπως και τις βιομηχανίες της υψηλής τεχνολογίας».

Λιγότερο απ’ άλλες περιοχές, η Ε.Ε. εισήγαγε (το 2009) 130 εκατ. τόνους καλής ποιότητας γυαλιστερό χαρτί, για τιμοκαταλόγους καφενείων-εστιατορίων και για μπροσούρα, με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές βιομηχανίες σε πρόδηλη δυσχέρεια να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις.

«Το καλής ποιότητας γυαλιστερό χαρτί, από την Κίνα, θα είναι η αρχή μόνον. Θα ακολουθήσουν άλλα προϊόντα που θα φορολογηθούν για να εισαχθούν στην Ε.Ε., δήλωσε καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή.

Το Πεκίνο αντικρούει τους ισχυρισμούς ότι δανειοδοτεί κι επιδοτεί εξαγόμενα προϊόντα του προς την Ε.Ε.

Αντιθέτως, η Επιτροπή Βρυξελλών επιμένει ότι τα προϊόντα αυτά τυγχάνουν μεγάλης δανειοδότησης του παραγωγού τους και εν συνεχεία επιδοτούνται, ιδίως στο χώρο της βιομηχανίας του χαρτιού, κάτι που αποτελεί συστηματική και καθοδηγούμενη πρακτική.

Επιμένει επίσης η Επιτροπή ότι παρέχονται δασμολογικές ατέλειες από την κυβέρνηση της Κίνας, καθώς και μεγάλες ευκολίες για την εγκατάσταση, λειτουργία των σχετικών επιχειρήσεων, ειδικά στα προϊόντα της υψηλής τεχνολογίας. . . είτε του χώρου της έρευνας, είτε γι’ αυτά που προορίζονται για την οικονομική ανάπτυξη.

Για το καλής ποιότητας γυαλιστερό χαρτί, η Κίνα διαθέτει στην Ινδονησία τη γιγαντιαία επιχείρηση δικών της συμφερόντων Asia Pulp and Paper.

Το Πεκίνο στο θέμα των επιδοτήσεων και δασμολογικών ατελειών βρίσκεται σε διένεξη και με τις ΗΠΑ ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η Ε.Ε. από την πλευρά της, είναι διατεθειμένη να αγωνιστεί για βιομηχανικά προηγμένης τεχνολογίας προϊόντα της, που υφίστανται κινεζικό αθέμιτο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές τους. Πάντως η Ε.Ε. σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της είναι έτοιμη «να νερώσει το κρασί», επειδή η Κίνα είναι αχανής αγορά για τα ευρωπαϊκά προϊόντα και με έντονη ανάπτυξη της οικονομίας της συνεισφέρει πολύ να ξεπεραστεί η διεθνής οικονομική κρίση.