Τα λιμάνια στην Ευρώπη είναι γεμάτα με υπερβολικό αριθμό εμπορευμάτων και αυτό δεν είναι καλό, γιατί τα συγκεκριμένα αγαθά δεν θα κυκλοφορήσουν σύντομα στην αγορά, με τον καταναλωτή να καλείται να πληρώσει τον τελικό λογαριασμό.

Οι Financial Times έγραψαν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφόρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά την πανδημία, κάτι που οφείλεται στον εμπορικό πόλεμο με τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με ναυτιλιακές εταιρείες, τα πλοία περιμένουν για μέρες μέχρι να ξεφορτώσουν και να πάρουν τα νέα εμπορεύματα, ενώ δεν σταματούν τα κοντέινερ που έρχονται για αποθήκευση. Ασιατικές χώρες και κυρίως η Κίνα στέλνουν για σύντομη αποθήκευση στην Ευρώπη, όσα εμπορεύματα δεν μπόρεσαν να αφήσουν στα αμερικανικά λιμάνια λόγω της οικονομικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου.

Ο Albert van Ommen, διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής Euro-Rijn Group, δήλωσε ότι τα προβλήματα αποτελούν το πιο πρόσφατο πλήγμα σε ένα παγκόσμιο σύστημα logistics που μέχρι πρόσφατα επέτρεπε σε πολλές εταιρείες να διατηρούν ελάχιστα αποθέματα, γνωρίζοντας με ασφάλεια ότι οι προγραμματισμένες ναυτιλιακές υπηρεσίες θα αναπλήρωναν τακτικά τα αποθέματα σε σταθερό χρονοδιάγραμμα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η προειδοποίηση της γερμανικής εταιρείας logistics Contargo, που ανέφερε ότι τα πλοία περιμένουν κατά μέσο όρο 66 ώρες για να φορτώσουν εμπορευματοκιβώτια στην Αμβέρσα και 77 ώρες στο Ρότερνταμ.

«Όλα τα μεγάλα λιμάνια “ξεχειλίζουν”», είπε ο Caesar Luikenaar, διευθύνων σύμβουλος της WEC Lines, μιας ναυτιλιακής εταιρείας με έδρα την Ολλανδία. «Ορισμένα σημαντικά λιμάνια σε όλη την Ευρώπη λειτουργούν στη μέγιστη χωρητικότητά τους», δήλωσε ο Luikenaar.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει επηρεαστεί η παραγωγή από το απόθεμα που υπάρχει ή από τις ελλείψεις που παρατηρούνται, σε περίπτωση που χρειάζεται ένα υλικό που είναι εγκλωβισμένο σε κάποιο ευρωπαϊκό λιμάνι.

Η τεράστια αναμονή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το πρόβλημα αναμένεται να συνεχιστεί για μήνες θα μπορούσε να βλάψει την τσέπη του καταναλωτή. Σύμφωνα με πηγές από την αγορά, σε αυτή τη φάση καμία εταιρεία δεν θα καλύψει το κόστος, αντιθέτως θα το μεταφέρει στους πελάτες της, με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν να το αποφύγουν, επειδή δεν έχουν άλλες επιλογές.