Την αισιοδοξία πως οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην Ελλάδα θα αποκαταστήσουν τη φερεγγυότητα της χώρας, παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις των αγορών, εκφράζει σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους, ότι οι αγορές υπερεκτιμούν αυτό τον κίνδυνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και πρόσθεσε «αναμένουμε ότι με την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων η φερεγγυότητα της Ελλάδας θα ενισχυθεί και πάλι».
Σε ό,τι αφορά στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης και στήριξης των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, ο Ρέγκλινγκ υποστήριξε πως δεν χρειάζεται προς το παρόν ενίσχυση.

Οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ έρχονται μία μέρα μετά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit» περί σχεδίου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Το δημοσίευμα, αν και διαψεύστηκε κατηγορηματικά τόσο από το ελληνικό όσο και από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, προκάλεσε νέα αναστάτωση στην αγορά ομολόγων.

Με βάση το σενάριο που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, θα χορηγηθεί στην Ελλάδα δάνειο από το EFSF, μερικών δεκάδων δισ. ευρώ. Το προϊόν του δανείου θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά ομολόγων που κατέχουν θεσμικοί επενδυτές, στις τρέχουσες τιμές, όπως αποτυπώνονται στις ομολογιακές αγορές, δηλαδή περίπου στο 70% της ονομαστικής τους αξίας.

Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα θα «σβήσει» περίπου το 30% της αξίας των ομολόγων που θα εξαγοράσει πριν από τη λήξη τους και θα αποκαταστήσει την εικόνα της στις ομολογιακές αγορές. Ταυτόχρονα, όμως, η χορήγηση του δανείου θα συνοδευτεί και με ένα αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα.