Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα της ακρίβειας και με φόντο τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών από την πλευρά των πολυεθνικών. Ο πρωθυπουργός,Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πάει σήμερα στη Βουλή έχοντας στη φαρέτρα του μία μικρή νίκη που έχει να κάνει με το πρόστιμο που επέβαλε η Κομισιόν στη Mondelez για παρεμπόδιση πώλησης των προϊόντων της σε μειωμένες τιμές.

Να σημειωθεί ότι το περασμένο Σάββατο είχε αποστείλει επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, με την οποία ζητείται η ανάληψη δράσης από την πλευρά της, ώστε να πάψουν οι πολυεθνικές να κάνουν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και να διαμορφώνουν τις τιμές ανάλογα με τις επιδιώξεις τους.

Η εξέλιξη με τη Mondelez δικαιώνει και με το παραπάνω τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα υποστηρίξει ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μία σειρά από ανάλογες πρακτικές οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται μεμονωμένα, αλλά απαιτούν κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση θα κάνει λόγο για ελληνικό φαινόμενο και θα φέρει προς επιβεβαίωση τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν, ειδικά στα τρόφιμα, υπερδιπλάσιο πληθωρισμό σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ.

Στο μόνο που αναμένεται να συμφωνήσουν είναι ότι η ακρίβεια είναι εδώ και δεν έχει αντιμετωπιστεί, συμπιέζοντας τα εισοδήματα των πολιτών και πως πρέπει άμεσα να υπάρξουν λύσεις. Όπως σημειώνουν αναλυτές, δύο είναι τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που τη διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, επιτρέποντας να γιγαντώνονται φαινόμενα κερδοσκοπίας. Το ένα έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην αγορά υπάρχουν διαρθρωτικές αγκυλώσεις που δεν επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας και του ανταγωνισμού, και το άλλο σχετίζεται με τη δυνατότητα που δίνεται στις πολυεθνικές επιχειρήσεις να λειτουργούν κατά βούληση διαμορφώνοντας τις τιμές κατά το δοκούν.

Στην κυβέρνηση έχουν επιλέξει να σταθούν απέναντι στις πολυεθνικές και σε αθέμιτες πρακτικές με κάθε δυνατό τρόπο. Η πρώτη κίνηση ήταν η επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και η δεύτερη με την ένταση των ελέγχων και την ταυτόχρονη δημοσιοποίηση στοιχείων που θα αποδεικνύουν ότι οι πολυεθνικές πωλούν στην Ελλάδα σε πολύ υψηλότερες τιμές τα προϊόντα τους σε σχέση με άλλες χώρες. Η τακτική αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει κάποια αποτελέσματα και αυτό διότι θα φανεί στην κοινωνία και την αγορά ότι υπάρχει αντιπαράθεση του ίδιου του πρωθυπουργού με τις πρακτικές των πολυεθνικών εταιρειών. Θεωρούν λοιπόν οι αναλυτές ότι θα πρυτανεύσουν δεύτερες σκέψεις στα υψηλά κλιμάκια των πολυεθνικών και δεν θα θελήσουν να σηκώσουν το γάντι της αντιπαράθεσης.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Εθνικής Τράπεζας, υπάρχει χαραμάδα αισιοδοξίας. Η επίδραση από τον λεγόμενο «πληθωρισμό απληστίας» δείχνει πλέον να υποχωρεί στο σύνολο του επιχειρηματικού τομέα από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, όπως αποτυπώνεται και στις τάσεις εξομάλυνσης της εταιρικής κερδοφορίας (το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα του εταιρικού τομέα αρχίζει να μειώνεται ως ποσοστό στο ΑΕΠ μετά την κορύφωσή του κατά το 2022).