Την τακτική της αντιπολίτευσης να τα παρουσιάζει όλα μαύρα αναμένεται να στηλιτεύσει σήμερα στις 10:30 από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία – ακρίβεια, η οποία θα είναι και η τελευταία κοινοβουλευτική μάχη πριν τις κάλπες της 9ης Ιουνίου για τις ευρωεκλογές.

Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν κατακόρυφα παρόντος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος αποφάσισε να παρακολουθήσει ως θεατής την συζήτηση και την μάχη σε επίπεδο αρχηγών καθώς δεν έχει την βουλευτική ιδιότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προετοιμαστεί πολύ γι’ αυτή την πολιτική αναμέτρηση και απέναντι στον μηδενισμό και την τοξικότητα των πολιτικών του αντιπάλων και θα προχωρήσει σε απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων τόσο απέναντι στην ακρίβεια αλλά και σε άλλους κρίσιμους τομείς που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Μάλιστα, θα παραθέσει επίσημα στοιχεία καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς έχει ζητήσει να κοστολογηθούν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα οικονομικά μέτρα που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Έχω ζητήσει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, να δούμε πόσο στοιχίζουν αυτά που εισηγείται η αντιπολίτευση, για να δούμε τελικά εάν αυτός ο λογαριασμός βγαίνει. Γιατί εγώ σας λέω ότι δεν βγαίνει» δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυβερνητικού επιτελείου μόνο η τελευταία δέσμευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα επαναφέρει τον 13ο και 14 μισθό θα κοστίσει περίπου 9 δισ. ευρώ για μια τετραετία.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ακρίβεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφέρει ένα προς ένα τα μέτρα μόνιμα και έκτακτα που έχουν ληφθεί, προκειμένου να στηθούν αναχώματα στην ακρίβεια. Ειδική μνεία θα κάνει και στο περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητώντας κοινή ευρωπαϊκή απάντηση προκειμένου να μπει φρένο στην αισχροκέρδεια των πολυεθνικών.

«Ζήτησα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφατικά, είναι κάτι το οποίο συζητείται στο επίπεδο των υπουργών, για πρώτη φορά αναβαθμίζεται όμως σε επίπεδο πρωθυπουργού, να έχουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση, έτσι ώστε να λειτουργεί στην πράξη η ενιαία αγορά. Γιατί δεν μπορεί να διαφημίζουμε την ενιαία αγορά στην Ευρώπη και να έχουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις», δήλωσε.

Θα εστιάσει όμως και στη μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει στην απασχόληση, καθώς σύμφωνα με την Εργάνη περισσότερες από 188.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα το πρώτο τετράμηνο του 2024, εκ των οποίων οι 132.352 τον Απρίλιο, ενώ 6 στις 10 θέσεις ήταν πλήρους απασχόλησης.

Πρόκειται για ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας, καθώς αποτελεί την καλύτερη επίδοση από το 2001. Οι περισσότερες θέσεις αφορούν στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Αυτό που είναι σημαντικό για την εγχώρια αγορά εργασίας, είναι ότι οι θέσεις αυτές καλύφθηκαν με εργαζόμενους που υπογράφουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, δηλαδή οι εργοδότες στρέφονται πλέον σε προσλήψεις μόνιμου και όχι έκτακτου προσωπικού.

«Αυτό θεωρείται μεγάλο επίτευγμα και δείχνει ότι κάτι πηγαίνει καλά όσον αφορά στους χειρισμούς μας» τόνιζε στο Νewsbeast συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει αναφορά και στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και επίσης θεωρούνται ρεκόρ και θα διαβεβαιώσει ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν ακόμα περισσότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε ένα χρόνο έχουν γίνει πάνω από 45.000 έλεγχοι και έχουν εισπραχθεί ή έχουν βεβαιωθεί προς είσπραξη στην εφορία περίπου 18,5 εκατ. ευρώ.

Αναμένεται όμως να επιμείνει στην άρνησή του να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα τονίζοντας ότι αποδίδει έσοδα στο κράτος και δεν μπορεί να υπάρξει δημοσιονομική παρέκκλιση, ενώ θα διαψεύσει για ακόμα μια φορά τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι η κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μόνο μειώσει φορολογικούς συντελεστές και δεν έχει αυξήσει ή θεσπίσει κανένα νέο φόρο.

Στο «τραπέζι» η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός είναι επίσης έτοιμος να απαντήσει στις κατηγορίες των πολιτικών του αντιπάλων για όλα τα μείζονα θέματα όπως η επιδείνωση των σχέσεών μας με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς ο βόρειος γείτονάς μας δεν τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ειδικά ως προς αυτό αναμένεται να επαναλάβει ότι από την πρώτη στιγμή η ΝΔ ήταν αντίθετη στην συμφωνία αυτή αλλά από την στιγμή που πήρε τη μορφή διεθνούς συνθήκης αναγκάζεται να την τηρήσει. Ωστόσο, θα επισημάνει ότι όσο τα Σκόπια δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από την συμφωνία αυτή ο δρόμος προς την Ευρώπη θα είναι κλειστός.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να χαρακτηρίσει ανεξήγητη την στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα αναρωτηθεί γιατί επιμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ όταν βλέπουμε από τα Σκόπια μια ανιστόρητη ρητορική η οποία είναι αντίθετη στα διεθνώς κυρωθέντα και ψηφισθέντα και όσον αφορά στην κύρωση των μνημονίων που ζητεί η Κουμουνδούρου θα ξεκαθαρίσει ότι «εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε επισπεύδοντες».