Σε χαμηλά επίπεδα θα διαμορφωθεί μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός στη Γερμανία και την Ευρωζώνη, εκτίμησε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Άξελ Βέμπερ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Μεσοπρόθεσμα πρέπει να αναμένονται ρυθμοί πληθωρισμού κάτω από το 2% για τη Γερμανία και την Ευρωζώνη», είπε ο κ. Βέμπερ σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη προσθέτοντας: «Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι είναι ακόμα εξισορροπημένοι, αλλά ο κίνδυνος αύξησης του πληθωρισμού μπορεί να ενισχυθεί. Για το λόγο αυτό το Συμβούλιο της ΕΚΤ θεωρεί τα τρέχοντα επιτόκια κατάλληλα. Ταυτόχρονα, οι μελλοντικές εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών πρέπει να παρακολουθούνται και θα παρακολουθούνται προσεκτικά».

Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει ως στόχο τη διατήρηση του πληθωρισμού κάτω από το 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Όσον αφορά τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας το 2011, ο κ. Βέμπερ είπε ότι θα συνεχιστεί η ανάπτυξη και η ανεργία θα μειωθεί κατά μέσο όρο κάτω από το 7%, από 7,7% το 2010.

Η Γερμανία επωφελείται σημαντικά από την ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, είπε προσθέτοντας ότι οι γερμανικές εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 80% από τα προ της κρίσης επίπεδα. Αν και οι εξαγωγές, είπε, δεν προβλέπεται να αυξηθούν με το ρυθμό του 2010, οι επενδύσεις θα αυξηθούν ισχυρά και η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά.