Για το επίδομα ανεργίας το οποίο, όπως τόνισε, αυξάνεται ανάλογα με τις εισφορές του εργαζόμενου μίλησε το πρωί της Τετάρτης (7/2) η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ εστίασε και στη βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Εργασίας. «Οι ζημιές που σημειώθηκαν ήταν μεγάλες», είπε και εξήγησε ότι «η αστυνομία και η αντιτρομοκρατική ερευνούν το ζήτημα».

«Το Σαββατοκύριακο βρισκόμασταν εκεί ώστε να βοηθήσουμε, γιατί η ζημιά ήταν μεγάλη. Η γ.γ. του υπουργείου είχε φύγει μισή ώρα πριν από την έκρηξη. Θα μπορούσε να ήταν κόσμος μέσα. Ήμουν εκεί από την πρώτη στιγμή να δω ποιες ήταν οι ζημιές, πώς θα ανοίγαμε τη Δευτέρα. Ήταν σχεδόν 24 ώρες οι εργασίες. Ήταν πολύ εύκολο να υπάρχει κάποιο θύμα, όλοι οι Αθηναίοι ήταν σε κίνδυνο», υπογράμμισε μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο.

«Το επίδομα ανεργίας αυξάνεται ανάλογα με τις εισφορές των εργαζομένων», επεσήμανε και εξήγησε: «Αυτό ξεκινάει από μία αδικία. Ένας πολίτης μπορεί να δουλεύει 15 χρόνια με έναν μισθό παραδείγματος χάρη 1.500 ευρώ, θα πάρει ίδιο επίδομα ανεργίας με έναν άλλο πολίτη που μπορεί να δουλεύει 2 χρόνια με κατώτατο μισθό. Είναι λογικό το επίδομα να γίνει πιο ανταποδοτικό, δηλαδή να είναι μία ανταπόδοση σε σχέση με τα χρόνια που δουλεύεις και που εισφέρεις στο ταμείο».

«Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα και η δικαιοσύνη στο επίδομα ανεργίας, καθώς και να υπάρξει ενοποίηση των επιδομάτων ανεργίας», είπε και συμπλήρωσε πως το υπουργείο εργάζεται στο να δοθεί εντός του 2024 το αυξημένο επίδομα ανεργίας κλιμακωτά σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Αυξάνονται οι γιατροί στα ΚΕΠΑ

Σύμφωνα με τη Δόμνα Μιχαηλίδου η ταλαιπωρία των πολιτών στα ΚΕΠΑ είναι μεγάλη, ενώ από το 2010 –όταν και ιδρύθηκαν– δεν έχουν προστεθεί γιατροί στο σώμα. Για τον λόγο αυτό, οι γιατροί στα ΚΕΠΑ θα αυξηθούν, καθώς και ο μισθός τους.

«Βγάλαμε απόφαση όπου οι γιατροί θα υπερδιπλασιαστούν, δηλαδή από 500 γίνονται 1.200. Αυξάνουμε και τις ειδικότητες, καθώς δεν υπήρχαν ειδικότητες παιδιάτρων, όπως αναπτυξιολόγοι και παιδοψυχολόγοι», δήλωσε.

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε πως όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη θα μπορούν να εργάζονται έστω και με τηλεργασία.

«Μέσα σε 28 μήνες εκκαθαρίστηκαν πάνω από 750.000 συντάξεις»

«Στο μέτρο των συντάξεων, όπου οι συνταξιούχοι μπορούν να εργάζονται με το 100% της σύνταξής τους, μπαίνουν και οι αναπηρικές συντάξεις. Κάποιος που παίρνει το αναπηρικό επίδομα και την αναπηρική σύνταξη μπορεί να εργάζεται, καθώς δουλεύουμε όσο μπορούμε το επίπεδο προσβασιμότητας».

Κλείνοντας η Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε πως μέσα σε 28 μήνες εκκαθαρίστηκαν πάνω από 750.000 συντάξεις. Συγκεκριμένα, πλέον εκκρεμούν 24.000 κύριες συντάξεις, 35.000 επικουρικές συντάξεις και περίπου 18.000 εφάπαξ.