Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s διαφωνεί με προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις οποίες επιδιώκεται να τεθούν ειδικοί κανόνες για τις αξιολογήσεις κρατικού χρέους.

Στις προτάσεις, τις οποίες έδωσαν για διαβούλευση οι Βρυξέλλες στα τέλη του 2010, περιλαμβάνεται η υποχρέωση των οίκων αξιολόγησης να ειδοποιούν τις χώρες αρκετές ημέρες πριν από την έκδοση των αξιολογήσεων τους και να δίνουν δωρεάν στους επενδυτές την πλήρη έκθεση των αξιολογήσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, ο οίκος Moody’s απάντησε την περασμένη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι διαφωνεί με τις συγκεκριμένες προτάσεις, θεωρώντας ότι η αγορά των αξιολογήσεων πρέπει να είναι ενιαία και να μην υπάρχει ειδική μεταχείριση όσον αφορά τις αξιολογήσεις κρατικού χρέους.

«Είναι κρίσιμης σημασίας να μη θεωρεί η διεθνής επενδυτική κοινότητα ότι οι εκδότες κρατικού χρέους έχουν μία μη ελεγχόμενη επιρροή στη διαδικασία αξιολόγησης, αναφέρεται στο έγγραφο της εταιρίας», ενώ σε άλλο απόσπασμα σημειώνεται: «Είναι εξ ίσου σημαντικό για την αξιοπιστία της αγοράς, οι επενδυτές να μη θεωρούν ότι η κοινοτική νομοθεσία προσαρμόζεται προς όφελος των εκδοτών κρατικού χρέους. Συνεπώς, οι οίκοι αξιολόγησης πρέπει να εφαρμόζουν την ίδια διαδικασία, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο εκδότης ή ποιο είναι το χρέος»

 Όσον αφορά την πρόταση να δίνονται δωρεάν οι πλήρεις αξιολογήσεις στους επενδυτές, ο οίκος Moody’s αναφέρει ότι «αυτό θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους οίκους αξιολόγησης να επενδύουν στο πνευματικό κεφάλαιο που είναι αναγκαίο για να υπάρχουν αξιόπιστες αξιολογήσεις ή σχόλια αγορών».

Ο αρμόδιος Επίτροπο ςγια την εσωτερική αγορά κ. Μισέλ Μπαρνιέ έχει κάνει σαφές ότι θα χρειαστεί και μία τρίτη δέσμη μέτρων για τον έλεγχο των οίκων αξιολόγησης, καθώς θεωρεί ότι οι δύο προηγούμενες δεν ήταν αρκετές.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν κατηγορηθεί για την αποτυχία τους να επισημάνουν τους κινδύνους που έφεραν τα δομημένα ομόλογα, τα οποία μετατράπηκαν σε “τοξικά” ομόλογα και προκάλεσαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008. Κατηγορήθηκαν, επίσης, από αξιωματούχους και ορισμένες Κυβερνήσεις της ΕΕ για τις αποφάσεις τους στη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.