Το ηλεκτρονικό «σφυρί» της ΑΑΔΕ για ακίνητα οφειλετών της Εφορίας θα χτυπήσει ξανά την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου. Σε πλειστηριασμό βγαίνουν ακριβά ακίνητα που ανήκουν κυρίως σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου. Το πρόγραμμα της ΑΑΔΕ μέχρι τις 10 Απριλίου 2024 περιλαμβάνει 36 πλειστηριασμούς ακινήτων αξίας με τιμή εκκίνησης που φθάνει έως και 7 εκατ. ευρώ.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται ακίνητα όλων των κατηγοριών από κατοικίες, οικόπεδα και επαγγελματικά κτίρια μέχρι αποθήκες, αγροτεμάχια και χώροι στάθμευσης.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενοι βρίσκονται στον προθάλαμο των κατασχέσεων. Σημειώνεται ότι εφόσον η ληξιπρόθεσμη οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ, η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη ή στα χέρια τρίτων, αλλά και κατασχέσεις ακινήτων. Μετά την κατάσχεση των ακινήτων δρομολογούνται οι διαδικασίες για τον πλειστηριασμό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποστολή ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/υπερημερίας από τη φορολογική διοίκηση, διαδικασία η οποία δεν αποτελεί προϋπόθεση για την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογούμενου ή τρίτου.

Από την ημέρα επίδοσης αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης στον οφειλέτη, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου, ενώ εάν δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού, το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

Μεταξύ των πλειστηριασμών που έχουν δρομολογηθεί μέχρι τις 10 Απριλίου 2024 περιλαμβάνονται:

  • Οικόπεδο εντός της πόλης των Σπετσών 1.469,63 τ.μ. βγαίνει στον πλειστηριασμό. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 1,42 εκατ. ευρώ. Επίσης, οικόπεδο του ίδιου οφειλέτη 1.544,49 τ.μ. στην πόλη των Σπετσών θα βγει στον πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς 1,492 εκατ. ευρώ.
  • Αγροτεμάχιο με βιομηχανική εγκατάσταση 25,6 στρεμμάτων στο Δήμο Αλιάρτου εκπλειστηριάζεται με τιμή πρώτης προσφοράς 7 εκατ. ευρώ.
  • Οριζόντια ιδιοκτησίας 374 τ.μ. και οικόπεδο 1,2 στρεμμάτων στο Καστρί. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 1,76 εκατ. ευρώ.
  • Στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, γήπεδο άρτιο αλλά και ένα δεύτερο μη άρτιο βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Το άρτιο έχει έκταση 35.430 τ.μ., ενώ το δεύτερο 5.000 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 735.150 ευρώ. Σημειώνεται ότι το εν λόγω ακίνητο είχε βγει στον πλειστηριασμό το περυσινό έτος με την τιμή εκκίνησης να ανέρχεται στο ποσό των 1,131 εκατ. ευρώ.
  • Μεζονέτα σε οικόπεδο 800 τ.μ. στην Κηφισιά, βγαίνει στον πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς 960.000 ευρώ.
  • Οικόπεδο άρτιο 780 τ.μ. με οικοδομή το οποίο βρίσκεται στην οδό Κύμης στη Ν. Ιωνία, με τιμή πρώτης προσφοράς 2.65 εκατ. ευρώ.
  • Αγροτεμάχιο 29.280 τ.μ. με μονάδα παραγωγής και γραφεία 175 τ.μ. βγαίνει στον πλειστηριασμό. Το ακίνητο βρίσκεται στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Τιμή πρώτης προσφοράς 2,29 εκατ. ευρώ.