Ελάχιστο φόρο 15% θα επιβάλλει και η Ελλάδα στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις με ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ οι οποίες σήμερα βρίσκουν παράθυρα προκειμένου να φορολογούνται χαμηλότερα σε άλλες χώρες. Το μέτρο περιλαμβάνεται σε ένα από τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τα οποία θα παρουσιάσει στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο Κωστής Χατζηδάκης. Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την καλύτερη αξιοποίηση του αιγιαλού και της παραλίας.

Το νομοσχέδιο για την καθιέρωση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% στα κέρδη πολυεθνικών με τζίρο άνω των 750 εκατ. ευρώ υπαγορεύεται από Κοινοτική Οδηγία στη βάση της διεθνούς φορολογικής μεταρρύθμισης του ΟΟΣΑ.

Τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών και εγχώριων ομίλων ή εταιρειών με συνδυασμένο ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ, θα έχουν φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΕΘΟ, οι διατάξεις στη χώρα μας αφορούν λιγότερες από 5 θυγατρικές πολυεθνικών επιχειρήσεων, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις αφορούν σε πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 70-80 εκατ. ευρώ. Ο εθνικός συντελεστής φορολόγησης των εταιρικών κερδών (22%) θα παραμείνει αμετάβλητος και ο ελάχιστος φόρος 15%, υπό μορφή «συμπληρωματικού φόρου» όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο θα επιβληθεί από τη χρήση του 2026.

Αιγιαλός

Ξαπλώστρες

Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τις παραλίες προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Η δημοπράτηση των αδειών χρήσης και εκμετάλλευσης θα γίνεται και θα ολοκληρώνεται εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους. Κατά παρέκκλιση, φέτος, πρώτο έτος εφαρμογής του νέου πλαισίου εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί έξτρα χρόνος πέραν της 31ης Μαρτίου 2024.
  • Οι έλεγχοι θα γίνονται κεντρικά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με μικτά κλιμάκια. Οι Δήμοι δεν θα έχουν αρμοδιότητα ελέγχου.
  • Τα πρόστιμα θα βεβαιώνονται και θα εισπράττονται, η αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων θα επιτηρείται όπως συμβαίνει σήμερα με τα «λουκέτα» 24 ή 48 ωρών που επιβάλλει η ΑΑΔΕ, οι ποινές αυστηροποιούνται και όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές δεν θα υπάρχει η δυνατότητα μετά την απομάκρυνση των ελεγκτών, οι ξαπλώστρες για παράδειγμα να επιστρέφουν στην παράνομη θέση τους. Θα υπάρχουν drones και αεροφωτογραφίες, που θα διασφαλίζουν πως ότι απομακρύνθηκε παραμένει μακριά.
  • Οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν αυθαιρεσίες καταστηματαρχών σε αιγιαλό και παραλίες, μέσω ειδικής εφαρμογής στα κινητά τους.