Ο Γκαουτάμ Αντάνι είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία, ωστόσο μετρά ακόμα βαριές απώλειες στην περιουσία του, μετά τις κατηγορίες για εταιρική απάτη και τις δικαστικές διαμάχες, που οδήγησαν σε μία… αιμορραγία της τάξης των 150 δισεκατομμυρίων! Ο όμιλος Adani και η οικογένεια των μεγιστάνων ασιατικής καταγωγής βρέθηκε στις αρχές του 2023 να κατηγορείται για τη «μεγαλύτερη εταιρική απάτη στην ιστορία» έπειτα από έρευνα της Hindenburg που ειδικεύεται στο short selling.

Ο Όμιλος Αντάνι πέρασε μήνες προσπαθώντας να ανακτήσει ξανά την εμπιστοσύνη επενδυτών και δανειστών και είδε τις μετοχές να καταγράφουν ράλι αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας διέταξε την Τετάρτη την αρμόδια ρυθμιστική αρχή να ολοκληρώσει την έρευνά της εντός τριών μηνών, κλείνοντας ουσιαστικά το ζήτημα.

Η δικαστική αναστολή τροφοδότησε ένα κέρδος 13,3 δισ. δολαρίων για τον Αντάνι, το μεγαλύτερο στον κόσμο για φέτος.

Γκαουτάμ Αντάνι

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι μετοχές ορισμένων εκ των εταιρειών του ομίλου Adani έκλεισαν με σημαντική άνοδο, με την Adani Energy Solutions να σημειώνει άνοδο 11,4%, την Adani Total Gas με άνοδο 10%, την Adani Green επίσης με άνοδο 5,8% και τη ναυαρχίδα Adani Enterprises να σημειώνει άνοδο 2,4%.

Έτσι, πλέον, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg (Billionaires Index) ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Adani Group ανέκτησε ξανά την πρώτη θέση με καθαρή περιουσία 97,6 δισ. δολάρια, εκθρονίζοντας τον πρόεδρο της Reliance Industries, επίσης Ινδό Μουκές Αμπάνι, ο οποίος πέρασε στη δεύτερη θέση με περιουσία 97 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με αυτή την περιουσία, ο Γκαουτάμ Αντάνι είναι ο 12ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Αντάνι δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι η απόφαση του δικαστηρίου δείχνει ότι επικράτησε η αλήθεια και ότι η «συμβολή του ομίλου στην αναπτυξιακή ιστορία της Ινδίας θα συνεχιστεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022, ο Γκαουτάμ Αντάνι ήταν το νεότερο μέλος της ελίτ ιδιοκτητών περιουσίας μεγαλύτερης των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Forbes τοποθετούσε την περιουσία του Αντάνι στα 111,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Ποιοι είναι οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο – Η λίστα των δισεκατομμυριούχων για το 2023