Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έριξε, πρόσκαιρα τουλάχιστον, σωσίβιο στην Πορτογαλία αγοράζοντας ομόλογα του δημοσίου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters.

Οι πιέσεις των αγορών και των εταίρων προς την Πορτογαλία κορυφώνονται ώστε να προσφύγει η χώρα στον μηχανισμό διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ακολουθώντας την προσφυγή της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, ώστε να μην μεταδοθεί η κρίση στην πολύ μεγαλύτερη Ισπανία, που θα έχει ως συνέπεια να μην είναι πια διαχειρίσιμη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα 5ετούς και 10ετούς διάρκειας του πορτογαλικού δημοσίου, ενώ σύμφωνα άλλες πληροφορίες, η ΕΚΤ αγοράζει επίσης ελληνικά και ιρλανδικά ομόλογα. Μέχρι τώρα πάντως η κεντρική τράπεζα δεν έχει αγοράσει ισπανικά ομόλογα.

Οι πηγές του Reuters εκτιμούν ότι η Πορτογαλία θα χρειαστεί από το ταμείο διάσωσης 50-100 δισ. ευρώ σε πιστώσεις, όσα χρειάστηκε περίπου και η Ιρλανδία, η οποία εντάχθηκε στον μηχανισμό διάσωσης τον Δεκέμβριο λαμβάνοντας 80 δισ. ευρώ.