Χριστουγεννιάτικο «δώρο» μέσα στον Δεκέμβριο θα λάβουν για ακόμη μία φορά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με τη μορφή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πιο αναλυτικά, έως τις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το επίδομα ακρίβειας των 250 ευρώ, που αφορά πάνω από 1,2 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρία, ευάλωτους πολίτες και οικογένειες, μαζί με τα επιδόματα των δικαιούχων του ΟΠΕΚΑ.

Το ποσό των 250 ευρώ, που είναι η ενισχυμένη για φέτος επιδότηση, υπενθυμίζεται πως πέρσι ήταν 200 ευρώ, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων χωρίς να υποβάλουν αίτηση. Επιπλέον, φέτος ανοίγει και η βεντάλια των δικαιούχων και έτσι θα είναι περισσότεροι όσοι εισπράξουν το ποσό.

Αναλυτικά, δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι οι οικογένειες που λαμβάνουν: επίδομα παιδιού, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι δικαιούχοι ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ – ΕΦΚΑ και οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Τα ποσά που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων:

  • Από 175 ευρώ έως 1.400 ευρώ θα λάβουν οι 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ.
  • Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ θα λάβουν 1.055.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά και κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ.
  • Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ θα λάβουν 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
  • Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος θα λάβουν 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου επιδόματος.
  • Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ θα λάβουν 225.000 δικαιούχοι λοιπών επιδομάτων του e-ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά, οι προϋποθέσεις για να λάβουν οι συνταξιούχοι την επιδότηση είναι:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν πρέπει να υπερβαίνει τις εννέα χιλιάδες εξακόσια (9.600,00) ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 υπερβαίνει τις δεκαέξι χιλιάδες οκτακόσια (16.800,00) ευρώ.

Ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος, θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης, που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος.

  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, του υπόχρεου, του/ της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013 (Α΄ 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ.
  • Κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και έχουν υποβάλει, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού εξαρτώμενων μελών. Σε περίπτωση που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δυο δικαιούχους. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ.