Η βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca εξαγόρασε την εταιρεία εμβολίων Icosavax έναντι 1,1 δισ. δολαρίων. Η Icosavax, με έδρα το Σιάτλ, αναπτύσσει ένα εμβόλιο για δύο αναπνευστικές ασθένειες, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (hMPV), που ευθύνονται για σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις και νοσηλεία σε ηλικιωμένους. Σε ενδιάμεσες μελέτες γνωστές ως δοκιμές φάσης ΙΙ, το εμβόλιο έδειξε ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις έναντι των δύο ιών ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό. Στις δοκιμές φάσης ΙΙΙ, που θα ακολουθήσουν, αναμένεται να συμμετάσχουν 20.000-30.000 εθελοντές, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian.

Πρόκειται για ένα εμβόλιο σωματιδίων που προσομοιάζουν με ιούς (Virus Like Particles – VLPs) και τα οποία μιμούνται τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται οι ιοί στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η συγκεκριμένη προσέγγιση μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω: ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση, μεγαλύτερο εύρος προστασίας, λιγότερες αναμνηστικές δόσεις και, σε σύγκριση με το σημερινό εμβόλιο RSV της GSK, λιγότερες παρενέργειες.

Σύμφωνα με την Ίσκρα Ρέικ, εκτελεστική αντιπρόεδρο του τμήματος εμβολίων και ανοσοθεραπειών της AstraZeneca, η τεχνολογία του νέου εμβολίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη άλλων συνδυασμένων εμβολίων κατά των ιών του αναπνευστικού συστήματος. «Αυτό ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική μας για την παροχή ενός χαρτοφυλακίου θεραπειών, για την αντιμετώπιση υψηλών ανεκπλήρωτων αναγκών στις λοιμώδεις νόσους και τη φιλοδοξία μας να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους ασθενείς, που έχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων», πρόσθεσε.

Η AstraZeneca έχει ήδη αναπτύξει ένα φάρμακο για την προστασία των βρεφών από τον ιό RSV με την εμπορική ονομασία Beyfortus, το οποίο έχει εγκριθεί για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Οι φαρμακευτικές GSK και Pfizer κυκλοφόρησαν φέτος εμβόλια κατά του ιού RSV, ενώ η Moderna αναμένει την έγκριση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για το mRNA εμβόλιό της κατά του ιού RSV, ελπίζοντας να έχει έτοιμο ένα τριπλό εμβόλιο κατά της γρίπης, του Covid και του RSV μέχρι το 2026.