Στη φοροδιαφυγή κάποιων influencer αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Παραπολιτικά. Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε πως εντοπίστηκε influencer που φοροδιέφευγε συστηματικά.

«Όπως ελέγχουμε και άλλες κατηγορίες θα ελέγξουμε και αυτή. Υπάρχουν υποθέσεις σε εξέλιξη. Δεν θέλω να εστιάσουμε σε μια κατηγορία φορολογουμένων, το φάσμα είναι ευρύ. Αυτό είναι μια αγορά η οποία όσο πάει γίνεται όλο και πιο εμφανής και ρυθμισμένη και αποκτούμε και εμείς πάρα πολύ πληροφορία πια. Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό στους ελέγχους μας να πηγαίνουμε διαβασμένοι πρέπει αν φύγουμε από το μοντέλο του «βγαίνω παγανιά και ό,τι βρω». Πρέπει όταν χτυπάμε μια πόρτα να ξέρουμε από πριν ποια πόρτα είναι αυτή που χτυπάμε και τι πάμε να βρούμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2023 υπήρξε περίπτωση γνωστής influencer που πιάστηκε να φοροδιαφεύγει συστηματικά και της επιβλήθηκε πρόστιμο 270.000 ευρώ. Σύμφωνα με το Live News, η influencer έχει υποβάλλει «δήλωση συμμόρφωσης» και βρίσκεται και σε διαδικασία συνδιαλλαγής και για προηγούμενες χρήσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, τουλάχιστον 10 μεγάλες αντίστοιχες περιπτώσεις influencer έχουν μπει στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ. Πρόκειται για άτομα που εισπράττουν μεγάλα ποσά, χωρίς παραστατικά από εταιρείες που ελέγχονται και αυτές.

Για τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών και τη φοροδιαφυγή, ο Γιώργος Πιτσιλής, σημείωσε ακόμα πως: «Έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη διασταύρωση 3,8 εκατομμυρίων δηλώσεων για τα εισοδήματα του ’21 με εισοδήματα μέχρι 10.000€ και ελέγξαμε ό,τι ψηφιακή πληροφορία έχουμε για αυτούς τους φορολογουμένους. Διασταυρώνουμε ψηφιακά οποιαδήποτε διαθέσιμη πληροφορία έχουμε σχετικά με δαπάνες. Έχουμε βρει ενδιαφέροντα πράγματα. Έχουμε διασταυρώσει σχεδόν 80 εκατομμύρια ψηφιακές πληροφορίες για αυτά τα πρόσωπα οπότε από εκεί θα βγει ένα δείγμα που θα πούμε «ελάτε να μας εξηγήσετε γιατί έχετε τόσο μεγάλη διαφορά». Δεν θεωρούμε κανέναν εκ προοιμίου φοροφυγά έχουμε όμως κάποιες ενδείξεις που θέλουμε να δούμε τι γίνεται.

Κληθείς να σχολιάσει τις αλλαγές που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο, σημείωσε: «Νομίζω ότι δεν διαφωνεί κανείς ότι δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει και να λέει ότι βγάζει λιγότερα από τον ελάχιστο μισθό. Μέχρι πριν λίγες μέρες λέγαμε πως είναι δυνατόν να δηλώνουν 7 στους 10 λιγότερα από 10.000€ άρα το νομοσχέδιο απαντά στην ερώτηση αυτή. Εξήγησε ο υπουργός ότι το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό αν δηλαδή έχει τρόπο να μας πει ότι κάτι έκτακτο συνέβη στη ζωή του και δεν έχει βγάλει αυτά τα χρήματα είναι κάτι που θα το εξετάσουμε».