Για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και, συγκεκριμένα, για την κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων, την ενοποίηση και την επιτάχυνση της απονομής των επικουρικών συντάξεων, καθώς και για την ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ, που θα οδηγήσει σε ταχύτερη απονομή των συντάξεων στο μέλλον, μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8.

Για την κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι, εξαιτίας της φύσης του ισχύοντος νόμου, υποψιαζόμαστε ότι υπάρχουν συνταξιούχοι που δουλεύουν σε ανασφάλιστη εργασία.

Αναλύοντας τις αλλαγές που θα επιφέρει το νέο νομοσχέδιο, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι δεν θα γίνεται καμία περικοπή στη σύνταξη και θα επιβάλλεται ένας πόρος στα εισοδήματα είτε από μισθωτή εργασία είτε από αυταπασχόληση. Όπως είπε, αν πρόκειται για μισθωτή εργασία, ο μη ανταποδοτικός πόρος θα είναι ύψους 10% επί των επιπρόσθετων εισοδημάτων και, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα είναι το μισό από αυτό που καταβάλλεται για σύνταξη κύριας ασφάλισης, ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση, την οποία έχουν επιλέξει.

Παράλληλα, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, είναι λίγο πάνω από 32.000, ενώ εκτίμησε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί πολύ. «Όταν η περικοπή μειώθηκε από το 60% στο 30%, ο αριθμός των απασχολούμενων συνταξιούχων υπερπενταπλασιάστηκε» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας και τόνισε ότι και, τώρα, ενδεχομένως, να καταγραφεί σημαντική αύξηση των εργαζόμενων συνταξιούχων, «αν και τα σχετικά νούμερα είναι μάλλον μικρά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ερωτηθείς για την ενοποίηση των προϋποθέσεων για επικουρική σύνταξη, ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε τα εξής: «Έγινε ένα τιτάνιο έργο την προηγούμενη τετραετία στον ΕΦΚΑ και από ένα απίστευτα μεγάλο νούμερο εκκρεμών κύριων συντάξεων, έχουμε πέσει σε λίγο πάνω από 30.000. Όμως, οι μισές περίπου από αυτές είναι οιωνεί απορριπτικές, με την έννοια ότι ο ασφαλισμένος δεν προσκόμισε κάποια έγγραφα ή υπάρχει κάποια δικαστική εκκρεμότητα σε εξέλιξη κλπ.

Για να πάρει κάποιος την επικουρική σύνταξή του, θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει ενοποίηση των κανόνων των πρώην Ταμείων, που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε μέσα στο επόμενο έτος. Πλέον, με την ενοποίηση, όσοι λαμβάνουν την κύρια σύνταξη και έχουν και 15 χρόνια επικουρικής ασφάλισης θα μπορούν να πάρουν αμέσως τις συντάξεις τους. Υπολογίζουμε ότι λίγο λιγότερο από 15.000 συντάξεις – σχεδόν αποκλειστικά του δημοσίου – θα μπορούν να εκκαθαριστούν αυτόματα, μόλις ψηφιστεί αυτή η ρύθμιση».

Τέλος, σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης του ΕΦΚΑ, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι ο ΕΦΚΑ έχει κάνει άλματα από την προηγούμενη τετραετία. «Γι’ αυτό, καταφέραμε να επιλύσουμε το πρόβλημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Αυτήν τη στιγμή, ο ΕΦΚΑ “τρέχει” δύο μεγάλα project, χρηματοδοτημένα από κοινοτικούς πόρους. Το ένα αφορά ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και το δεύτερο αφορά στην ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ. Άπαξ και γίνουν αυτά τα δύο, τότε πραγματικά αυτό που λέγαμε τόσα χρόνια ότι με το πάτημα ενός κουμπιού θα εκδίδεται η σύνταξη θα γίνει σε μεγάλο βαθμό πραγματικότητα και θα είναι πολύ γρηγορότερη η διαδικασία. Τα δύο έργα έχουν ορίζοντα τριετίας και έχουν ήδη ξεκινήσει» συμπλήρωσε ο υφυπουργός.