Στο δόκανο του ΣΔΟΕ έχουν μπει επώνυμοι και μη φοροφυγάδες. Μιλώντας στο newsbeast.gr ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Γιάννης Καπελέρης, ξεκαθαρίζει ότι ο έλεγχος των «Ράμπο» του ΣΔΟΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για τον εντοπισμό όσων δεν καταβάλλουν τις οφειλές τους προς το ελληνικό Δημόσιο. Και συγκεκριμένα οι έλεγχοι εντοπίζονται κυρίως στις επιχειρήσεις.

Ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Γιάννης Καπελέρης, ξεκαθαρίζει ότι ο έλεγχος των «Ράμπο» του ΣΔΟΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για τον εντοπισμό όσων δεν καταβάλλουν τις οφειλές τους προς το ελληνικό Δημόσιο. Και συγκεκριμένα οι έλεγχοι εντοπίζονται κυρίως στις επιχειρήσεις.

Όπως λέει ο κ. Καπελέρης, την περίοδο των εορτών ελέγχθηκαν συνολικά 131 νυχτερινά κέντρα (πίστες, μπαρ, κ.ά) από τα οποία τα 69 εντοπίστηκε ότι φοροδιέφευγαν.

«Συνεχίζεται ο έλεγχος στα νυχτερινά κέντρα και από την 1η Ιανουαρίου μπήκε στη διαδικασία η ενεργοποίηση των διατάξεων του νόμου που ορίζει ότι εάν κάποιες επιχειρήσεις διαπιστώνεται ότι από έναν έλεγχο δεν έχουν εκδώσει πάνω από δέκα αποδείξεις ή μία απόδειξη άνω των 500 ευρώ προβλέπεται η διαδικασία του κλεισίματός τους για 48 ώρες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ειδικός γραμματέας.

Και προσθέτει: «Θα προχωρήσουμε και προς αυτή τη κατεύθυνση τέτοιων μέτρων».

Πάντως, αυτή τη στιγμή το ΣΔΟΕ ελέγχει και τις καταγγελίες πολιτών για μη έκδοση αποδείξεων από επιχειρήσεων όταν εκείνοι τις ζητούν. «Ελέγχονται και οι καταγγελίες πελατών που ζήτησαν απόδειξη από νυχτερινά κέντρα και επιχειρήσεις και απειλήθηκαν. Το σύνολο των καταγγελιών εδώ στην Υπηρεσία για το 2010 υπερέβη τις 18 χιλιάδες. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτών αφορά τη μη έκδοση αποδείξεων γενικά από επιχειρήσεις», τονίζει ο κ. Καπελέρης.

Και οι επώνυμοι ελέγχονται

Αυτή τη στιγμή το ΣΔΟΕ ελέγχει και τέσσερα «αστέρια» του θεάματος καθώς προκύπτει αναντιστοιχία των δηλωθέντων εισοδημάτων με την ακίνητη περιουσία. Ο κ. Καπελέρης αναφέρεται στο θέμα αυτό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Το να κάνουμε ελέγχους σε επωνύμους δεν είναι δύσκολο. Και δεν διαφέρει από τον έλεγχο ο οποίος μπορεί να γίνει σε έναν Έλληνα πολίτη».

Πάντως, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ ξεκαθαρίζει ότι για να φτάσουν στο σημείο να φυλακιστούν όσοι για χρόνια φοροδιαφεύγουν, δεν πρέπει να μεριμνήσει μόνο το ΣΔΟΕ. Αλλά πρέπει να δράσει και η Δικαιοσύνη.

«Εμείς κάνουμε ελέγχους. Το αν όμως θα μπουν κάποιοι φυλακή δεν είναι θέμα μόνο δικό μας. Είναι και θέμα της Δικαιοσύνης. Από κει και πέρα το αν θα νομοθετηθούν οι διατάξεις για ποινικοποίηση και προφυλάκιση ενδεχόμενα κάποιων ή οποίοι χρωστούν Φ.Π.Α. πάνω από 75.000 ευρώ ή ένα μικρότερο ποσό αυτό δεν είναι δικό μας θέμα. Πρέπει να γίνουν μηνυτήριες αναφορές οι οποίες θα παίρνουν το δρόμο προς την Εισαγγελία».